ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μητσοτάκης: Τα «καμπανάκια» και το πρώτο «ντιμπέιτ» με τον Ανδρουλάκη

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μητσοτάκης: Τα «καμπανάκια» και το πρώτο «ντιμπέιτ» με τον Ανδρουλάκη
Φωτογραφία αρχείου του Κυριάκου Μητσοτάκη από Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρέμβαση του στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, θα στρέψει τους προβολείς στην ισχυροποιημένη θέση με την οποία η Ελλάδα έχει επανέλθει στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει ότι αυτή η κατάκτηση οφείλεται στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τις πολιτικές, που από το 2019 έχουν θέσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, επιτρέποντας στη χώρα να κλείσει το κεφάλαιο της υπερ-δεκαετούς κρίσης.

Περιγράφοντας την ελληνική επιστροφή, ο κ. Μητσοτάκης θα σταθεί ιδιαίτερα και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των επάλληλων προκλήσεων για τη Γηραιά Ήπειρο.

Θα υπενθυμίσει την έγκαιρη ανάληψη της ελληνικής πρωτοβουλίας για το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό, που άνοιξε την ευρωπαϊκό «διάδρομο» για τις μετακινήσεις εν μέσω της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός θα ανακαλέσει στην ευρωπαϊκή μνήμη και την ελληνική συμμετοχή και στήριξη στην κοινή δράση που οδήγησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στην ελληνική ετοιμότητα να παρουσιάσει συγκεκριμένες συντεταγμένες για την ευρωπαϊκή πυξίδα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αιχμή την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και την πρόταση για κοινές αγορές αποθεμάτων.

Σε αυτό το πεδίο, ο πρωθυπουργός θα αδράξει την ευκαιρία να σημάνει τον κώδωνα για τον κίνδυνο επαναφοράς του λαϊκισμού που εγκυμονεί για όλα τα κράτη – μέλη η συνέχιση της ευρωπαϊκής αναποφασιστικότητας στην υιοθέτηση δραστικών λύσεων για το οξύτατο πρόβλημα των εκρηκτικών τιμών στην ενέργεια.

Εκτός από την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις υπόλοιπες εθνικές προκλήσεις οι οποίες έχουν ευρωπαϊκό πρόσημο, όπως τα θέματα ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στρέφοντας για ακόμη μια φορά την ευρωπαϊκή προσοχή στην συμπεριφορά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι οι αναθεωρητικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά ένα ευρωτουρκικό πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει επίσης ότι η εκδήλωση αυτών των προκλήσεων δεν λαμβάνει χώρα σε νεκρό, γεωπολιτικά, χρόνο αλλά τη στιγμή που εξελίσσεται η ρωσική προσπάθεια για βίαιη επαναχάραξη των συνόρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην ειδική μνεία που θα κάνει στην πολεμική κρίση στην Ουκρανία, θα υπενθυμίσει ότι η χώρα μας πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή, η οποία αλλάζει το τοπίο στην Ευρώπη, όπως αναμένεται να επισημάνει.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά και στην πρόκληση του μεταναστευτικού και θα υπενθυμίσει ότι τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας υπερασπίζεται με δυσανάλογο κόστος τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο ευρωκοινοβούλιο θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα καθώς αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από τους επικεφαλής αλλά και τα μέλη των ομάδων της Oλομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού σώματος.

Το λόγο θα λάβει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή αριστερά και ο Νίκος Ανδρουλάκης για λογαριασμό των Eυρωπαίων σοσιαλιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ