ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Βαρουφάκης: Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες

Βουλή - Βαρουφάκης: Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες
«Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό κύριε Μητσοτάκη. Είπατε ότι πήγε από τα 650 στα 713 ευρώ, 9,6% αύξηση. Ποια είναι η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού; Είναι 12%. Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κοινωνική πολιτική που εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες, κατήγγειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε ρήξη με τον λαό.

Δείτε την πρωτολογία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή

«Κύριε πρωθυπουργέ, εμένα τουλάχιστον με πείσατε. Πείστηκα ότι μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, προσχωρήσατε κι εσείς σε μια σχολή σκέψης, του σοσιαλισμού. Μιλήσατε για το δίκαιο του εργάτη που είναι ο νόμος. Βέβαια η "σοσιαλιστική" σχολή σκέψης στην οποία προσχωρήσατε, είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιστεύει στο κούρεμα των δικών του χρεών, πιστεύει στη στήριξη, με ζεστό δημόσιο χρήμα, ανθρώπων σαν και αυτόν και της τάξης του. Και βεβαίως στην άτεγκτη αγοραία εκμετάλλευση των πολλών, για τους οποίους αναγνωρίζετε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απόλυτη κατάρρευση και εξαθλίωση», σχολίασε, μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «καθώς η κοινωνική πολιτική είναι ο πιο αδύναμος τομέας της πολιτικής της κυβέρνησης, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη τον συμβούλευσαν να μιλήσει γι΄αυτό κατά το δόγμα "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση". «Ήρθατε εδώ με μια σειρά μέτρα που εφαρμόσατε και θα εφαρμόσετε και νομίζετε ότι θα πουληθούν στην κοινή γνώμη, ως κοινωνική πολιτική. Είναι λίγο σαν μια ύαινα να σου κάνει μάθημα περί χορτοφαγίας ή ο δράκουλας να σου κάνει μάθημα περί αιμοδοσίας. Αλλά έχει μεγάλη σημασία, επικοινωνιακά, ότι το κάνατε πάρα πολύ καλά. Λίγο υποτονικός ήσασταν σήμερα», σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε:

«Ελπίζω να προκηρύξετε εκλογές. Ελπίζω τουλάχιστον να τις ανακοινώσετε. Γιατί αλλιώς μας κουβαλήσατε εδώ, για να βαπτίσετε το κρέας ψάρι».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που στηρίζει τους «ολιγάρχες». «Με την ακρίβεια ιδίως, έχουμε τουλάχιστον 5 δισ. που πήγαν τους τελευταίους μήνες, από τους πολίτες και το δημόσιο, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Μυτιληναίο, στη CMC, σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν, ως τεράστια ευκαιρία πλουτισμού, την ακρίβεια. Γιατί όταν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, ανεβαίνουν στα βασικά είδη, 25%, αλλά ο πρωτογενής τομέας εισπράττει αύξηση 7%, αυτό είναι αισχροκέρδεια. Όταν η τιμή της ενέργειας αυξάνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι η τιμή του φυσικού αερίου, είναι αισχροκέρδεια. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική τού παίρνουμε από τους πολλούς και δίνουμε στους λίγους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης που δήλωσε ότι «βγάζει το καπέλο του κ. Μητσοτάκη για το θράσος του, σήμερα».

«Μιλήσατε για τον κατώτατο μισθό κύριε Μητσοτάκη. Είπατε ότι πήγε από τα 650 στα 713 ευρώ, 9,6% αύξηση. Ποια είναι η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού; Είναι 12%. Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε. Τα είδη βασικής ανάγκης δε, τους τελευταίους 18 μήνες, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 26%. Αυτό σημαίνει ότι, σε πραγματικούς όρους, είναι σαν ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ, να είναι σήμερα 485 ευρώ. Και έρχεστε να τα γιορτάσετε. Εεε, να σας δοξάσουμε!», είπε σε δηκτικό τόνο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για τους πιο ευάλωτους. «Η αλληλεγγύη μιας χώρας κρίνεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ΑμεΑ, με 313 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι ντροπή μας. Ντροπή όλων μας και ημών. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον κατώτατο μισθό, για τους πιο αδύναμους, γιατί δεν εισάγετε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αναδρομικά, γι΄αυτούς τους ανθρώπους; Δεν το κάνετε γιατί για εσάς, κοινωνική πολιτική είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού, που κρύβει την αντικοινωνική, εξαθλιωτική πολιτική της ΝΔ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Αλλά και για την κάρτα εργασίας, ο κ. Βαρουφάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα. «Είπατε ότι δεν θα μείνει απλήρωτη ούτε μια ώρα. Μόλις γύρισα από την Κρήτη. Μίλησα με ανθρώπους του επισιτισμού και των ξενοδοχείων. Έχετε μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους; Δεν λέω για τους ξενοδόχους, μιλάω για το προλεταριάτο. Αυτούς που εργάζονται μέρα νύχτα και κοιμούνται συχνά σε κοντέινερ, έξω από τα ξενοδοχεία», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 για να καταγγείλει ότι είναι εργαζόμενοι χωρίς ούτε ένα ρεπό και απλήρωτες άπειρες ώρες. Αναφέρθηκε δε σε μαρτυρίες εργαζομένων, ότι τους ζητείται πίσω το 500άρικο της πανδημίας, διότι η σύμβαση έργου που είχαν δεν ήταν σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλου αλλά σύμβαση εργαζόμενου σε ξενοδοχείο και τώρα τους ζητείται και να επιστρέψουν 2.000 ευρώ συνολικά και θα στερηθούν και το επίδομα ανεργίας.

Για τη στεγαστική πολιτική, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναρωτήθηκε: «μιλάτε για στεγαστική πολιτική, στη χώρα του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ; Μιλάτε στη χώρα που έρχονται funds από το Delaware, με μετόχους φιλαράκια τηής κυβέρνησης και αγοράζουν για 3.000 ευρώ δάνειο 100.000 ευρώ και σπρώχνουν τους ιδιοκτήτες να βγάλουν τα σπίτια τους στο σφυρί. και βγάζουν στο σφυρί σπίτια και μαγαζιά μικρομεσαία για να βγάλουν τα κέρδη τους στα Keyman Islands;».

Σε σχέση με την πολιτική για τους συνταξιούχους, ο κ. Βαρουφάκης αφού αναφέρθηκε στο «εγκληματικό PSI», την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εκχώρηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, παρατήρησε ότι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει πως «όταν μας έκλεισε τις τράπεζες ο Ντράγκι» κλαίγανε οι συνταξιούχοι. Παραλείπει όμως η ΝΔ να επισημάνει ότι η Ελλάδα πήγε με κλειστές τράπεζες, στο δημοψήφισμα και με κλειστές τράπεζες, ο ελληνικός λαός ψήφισε 62% «όχι». Ο κ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν και παράνομο και ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε ότι η επιβολή των capital controls από την ΕΚΤ ήταν μια τρομοκρατική κίνηση της Φρανκφούρτης, απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, την ίδια ώρα που η σημερινή κυβέρνηση φώναζε «Βάστα Ντράγκι».

«Τώρα, κλαίγεστε για τα 60 ευρώ των capital controls που μας επέβαλε η ΕΚΤ του κ. Ντράγκι το 2015, όταν σήμερα δίνετε voucher των 15 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν για να ζήσουν», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε:

«Το 2016 γράφατε ότι δεσμεύεστε για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, που οδήγησε σε κλειστές τράπεζες και capital controls. Είναι μια δέσμευση που δεν αξίζει ούτε το tweet που την γράψατε. 15 Δεκεμβρίου σας είπα: μην ξανατολμήσετε να επαναλάβετε τα ψέματα σας για το 2015, χωρίς να κάνετε εξεταστική επιτροπή. Και αν θέλετε να την κάνετε μόνο για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν τολμάτε, γιατί ξέρετε τι θα βγει από αυτό».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αφού τόνισε ότι το κόμμα του θέλει τις εκλογές "χθες", απευθύνθηκε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κι εμείς ζητάμε εκλογές κι εσείς ζητάτε εκλογές. Εσείς γιατί τις ζητάτε; Ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε; Τι θα κάνετε δηλαδή; Πέρα του ότι θα φύγει ένας ξεζουμισμένος μνημονιακός πρωθυπουργός, το οποίο έχει μια αξία βεβαίως, - όλοι οι πρωθυπουργοί που περνάνε μνημονιακές πολιτικές, ξεζουμίζονται και μετά αποβάλλονται ως ξένα σώματα- πέραν αυτού, όταν θα πάρετε πάλι το Μαξίμου στα χέρια σας, τι θα κάνετε ακριβώς;».

Σχολίασε και τις αναφορές του κ. Τσίπρα περί του τέλους των "νταβατζήδων" που σήμερα, "δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν, πίσω από την αγκαλιά της τρόικας, όπως το 2015". «Δεν καταλαβαίνετε ότι με το που προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ξανά από το Μαξίμου, να τα βάλει με τους νταβατζήδες, τα spreds θα πάνε στα ουράνια. Δεν καταλαβαίνετε ότι η ΕΚΤ μας έχει στο χέρι πλήρως; Ότι είμαστε πλήρως πτωχευμένοι;», είπε ο κ. Βαρουφάκης που παρατήρησε πως σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται την ίδια «αυταπάτη», και λένε ότι «έχουμε βγει από τα μνημόνια και τώρα προχωράμε μόνοι μας».

«Η ΝΔ σήμερα έχει το δικό της "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε να μας πει. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξη με την τρόικα. Δεν μπορείτε να κάνετε για 2η φορά το ίδιο λάθος. Η ρήξη είναι δεδομένη εναντίον του λαού, όμως, κάθε μέρα. Εδώ είμαστε για αυτό που δεν έγινε το 2015 γιατί είναι η μόνη απάντηση στην κρίση και θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές. Θα σας χαλάσουμε τις προσευχές και τις μετεκλογικές σας προοπτικές. Θα είμαστε εδώ για να σας στηλιτεύουμε. Τίποτα δεν έχει χαθεί για αυτό εμείς τιμάμε το μεγαλειώδες "Όχι" που σας τρόμαξε, ως μια καλή αρχή και ήρθε η ώρα τώρα να ολοκληρωθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ