ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σε έναν παγκόσμιο τυφώνα - Τα 20 επιτεύγματα της κυβέρνησης

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σε έναν παγκόσμιο τυφώνα - Τα 20 επιτεύγματα της κυβέρνησης
Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Στο κυβερνητικό έργο αναφέρθηκε εκτενώς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε λέγοντας πως «συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από την ημέρα που ο λαός αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της μνημονιακής πορείας.

Στις 7 Ιουλίου του 2019 ανέθεσαν την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας αυτών των τριών ετών πορευτήκαμε σε ένα περιβάλλον κρίσεων που αντίστοιχό του δεν υπήρξε από τον Β΄ΠΠ και μετά».

Και συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα κύματα μεταναστών στον Έβρο, τα κύματα της πανδημίας, τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των καυσίμων, την εισαγώμενη άνοδο του πληθωρισμού και τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

«Χειριστήκαμε τις κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα που υπερέβαινε τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για μια χώρα που είχε βιώσει τις δυσκολίες των μνημονίων. Η Ελλάδα παραμένει όρθια σε έναν παγκόσμιο τυφώνα, όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας που έχει καταβάλει η κοινωνία και η κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Τα 20 επιτεύγματα της κυβέρνησης στην τριετία

«Σήμερα ζούμε σε μια χώρα που έχει ξεπεράσει τις τραγωδίες του μνημονίου και έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από χρόνιες αδυναμίες», είπε, κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέροντας 20 επιτεύγματα:

«Η Ελλάδα αύξησε το ΑΕΠ της 8,3 %το 2021 και κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τέτοιες επιδόσεις μας φέρνουν στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης.

Η ανεργία σημειώνει πτώση 4,8% με περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης που προστέθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Χάρη στις 52 μειώσεις φόρων μεταξύ των οποίων και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% και τις μειώσεις εισφορών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύθηκε αρκετά

Η Ελλάδα το 2021 σημείωσε ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις με 4,8 δις ευρώ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δις ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές επίσης έχουν διπλασιαστεί στα 40 δις ευρώ αιτησίως.

Ένας 15ος μισθός έχει προστεθεί στο εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων, εκείνων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και η Ελλάδα έχει πλέον τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην ΕΕ.

Συνολικά 51 δις ευρώ, 43 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 8 από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης έχουν δοθεί για να στηρίξουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, εισοδήματα.

Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής μας ανάπτυξης.

Η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία, αποπλήρωσε νωρίτερα το ΔΝΤ και βρίσκεται πλέον ένα σκαλί από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ακόμη, κερδίσαμε ένα πακέτο δημόσιων επενδύσεων στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας 80 δις ευρώ για τη χώρα έως το 2027.

Ψηφιοποιούμε το κράτος και τρέχουμε προγράμματα ώστε να έχουμε ενεργειακή αυτονομία.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα για υποδομές, σε δρόμους, λιμάνια, σιδηρόδρομους, μετρό αντιπλημμυρικά έργα, σχεδόν διπλάσιο σε αξία από αυτό που είχαμε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων

Εφαρμόζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας και αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση.

Στηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση με 24.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς και με σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία με προσλήψεις.

Δίνουμε δικαιώματα στον εργαζόμενο με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Τελειώνουμε οριστικά με τις εκκρεμείς συντάξεις. Έως τον Αύγουστο του 2022 και πλέον κάθε νέο αίτηση σύνταξης θα ικανοποιείται μέσα σε τρεις μήνες.

Ενισχύσαμε τα ΜΜΜ με λεωφορεία και ολοκλήρωση των έργων στα μετρό

Ενισχύσαμε την άμυνα της χώρας και μειώσαμε τις προσφυγικές ροές κατά 85% το 2022 και 79% το 2021 ενώ πετύχαμε μείωση των φιλοξενούμενων στη χώρα κατά 50%

Ενδυναμώσαμε την ικανότητα της χώρας με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,5 δις ευρώ που περιλαμβάνει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belharra και 41 προγράμματα αναβάθμισης των εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων.

Μεγαλώσαμε τα όρια της επικράτειάς μας μετά από δεκαετίες με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και ενισχύσαμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή σε όλους τους τομείς ενώ αναγνώρισε πως στην πορεία αυτή υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις. «Λάθη που αναγνωρίσαμε και με στοχευμένες παρεμβάσεις διορθώνουμε».

Για την στήριξη των καταναλωτών στην ενέργεια τον Ιούλιο, υπενθύμισε πως διευρύνεται με δύο τρόπους:

1. Επιδοτούμε όλες ανεξαρτήτως τις κατοικίες χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο για το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης.

2. Παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των παρόχων και μπορούν να αλλάζουν πάροχο χωρίς αποζημίωση.

Για τις εκλογές

Ερωτώμενος για τις αναφορές του πρωθυπουργού για τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «οι τοποθετήσεις του ήταν καθαρές και σαφείς. Απλώς είτε η αποσπασματική ερμηνεία των δηλώσεών του είτε η διαστρέβλωσή τους οδηγούσε σε συμπεράσματα που δεν συνάδουν με τον χρόνο των εκλογών».

Παράλληλα, σημείωσε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τους νόμους που ισχύουν, της απλής αναλογικής και της ενισχυμένης αναλογικής μετά.

Ακόμη τόνισε πως δεν παρατηρεί πως υπάρχει κάποια δημοσκοπική καθίζηση σε σχέση με το 2019, ενώ απέφυγε να απαντήσει στα σενάρια περί ανασχηματισμό το καλοκαίρι.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Σχετικά με το γεωτρύπανο που ανακοίνωσε η Άγκυρα πως θα βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο «είπε πως δεν φοβόμαστε τίποτα, είμαστε σε εγρήγορση και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την ικανότητα και την επάρκεια να διαχειριζόμαστε την κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ