ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο των εκλογικών σεναρίων - Στα «σκαριά» νέα μέτρα

Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο των εκλογικών σεναρίων - Στα «σκαριά» νέα μέτρα
Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μαρκαρισμένες αρκετές ημερομηνίες, πάνω στις οποίες έχει σχεδιαστεί ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών ανά την επικράτεια. Δίνη έμφαση στην απ' ευθείας επικοινωνία του με τους πολίτες ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME

Μετά το οριστικό ξεκαθάρισμα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση είναι να αυξήσει την ένταση στην λειτουργία της, ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος που δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ανεχθεί, η πολύμηνη διάρκεια της τελικής ευθείας προς τις κάλπες να είναι το άλλοθι, για να «κατεβάσουν ταχύτητα» οι υπουργοί και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών.

Αυτό αποτυπώνεται και στην ένταση με την οποία εξελίσσεται το νομοθετικό έργο στη Βουλή αλλά και από τον εξίσου πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό που εκπονείται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα θα ξεδιπλώνεται και η στρατηγική, η οποία όπως πληροφορείται το CNN Greece, δίνει έμφαση στην απ' ευθείας επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολίτες, κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές ομάδες. Στο καλεντάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μαρκαρισμένες αρκετές ημερομηνίες πάνω στις οποίες έχει σχεδιαστεί ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών ανά την επικράτεια.

Η αυλαία ανοίγει, «εντός των τοιχών», την προσεχή Δευτέρα με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ανατολική Αττική ενώ ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων περιοδείες, στη Νάξο, στην Πιερία αλλά και στην Κεφαλονιά. Στόχος είναι να καλυφθεί, το κατά το δυνατόν, μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας παράλληλα με τις εξορμήσεις που ήδη πραγματοποιούνται από τα μικτά κλιμάκια, υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών. Η πρωθυπουργική στόχευση είναι να σφυγμομετρηθεί ο παλμός των τοπικών κοινωνικών να καταγραφούν προβλήματα αλλά και ανησυχίες. Παράλληλα όμως θα επικοινωνηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το έργο που έχει παράξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τελευταία τριετία.

«Να φροντίζουμε πάντα να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ορμή, ώστε να συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και στην υλοποίηση του προγράμματός μας», είναι η οδηγία την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Έτσι εντός της προσεχούς εβδομάδας εισάγεται προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες επενδύει πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ένα από τα διλήμματα, για πρόοδο ή συντήρηση, που όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός «θα μας συνοδεύσουν έως τις επόμενες εκλογές».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως στο ζήτημα της εκπαίδευσης και της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχουν την κοινωνία με το μέρος της. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της πια στα Πανεπιστήμια από το Σεπτέμβριο, σε μία μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει η τάξη, ειδικά στα μεγάλα Πανεπιστήμια της Αθήνας και να μην είναι ορμητήρια διαφόρων μπαχαλάκηδων που τα χρησιμοποιούν για δράσεις και δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα της ακρίβειας το οποίο καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ενόψει και των εξαγγελιών της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να μετριάσουν της σημαντικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τον εισαγόμενο πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Τα μέτρα που συνεχώς λαμβάνονται εξανεμίζονται γρήγορα λόγω των συνεχών ανατιμήσεων κυρίως στα καύσιμα τα όποια επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των προϊόντων. Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για ένα δύσκολο χειμώνα ο οποίος έρχεται, ωστόσο τα σημαντικά έσοδα που θα έρθουν από την αύξηση του τουρισμού θα είναι ένα σημαντικό όπλο απέναντι στην μάχη που δίνεται για την αναχαίτιση της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφή τη δέσμευση… η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει στοχευμένα για να στηρίζει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιχειρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να μετριάζει τις επιπτώσεις από τις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα στην κοινωνική πολιτική, η οποία παραδοσιακά η ελληνική αριστερά υπολογίζει ως προνομιακό της πεδίο. Ο πρωθυπουργός επιμένει στη σύγκριση των πεπραγμένων της γαλάζιας διακυβέρνησης με τα αποτελέσματα της θητείας ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει καθ’ αυτόν τον τρόπο να αναδείξει ότι το κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας, στον συγκεκριμένο τομέα, υπερτερεί των αποτελεσμάτων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση καταστρώνονται τα σχέδια στήριξης των πολιτών από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η κυβέρνηση επιμένει που υπεραμύνεται της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων μέτρων έναντι της αντιπολιτευτικής κριτικής. Ενόψει του δύσκολου χειμώνα κυβερνητική προτεραιότητα είναι η ενεργειακή επάρκεια-ασφάλεια και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ταυτόχρονα όμως, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα πλάνο για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δεν καλύπτονται από τη πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ