ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Με σχέδιο νόμου η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε θαλάσσιες περιοχές

Οικονόμου: Με σχέδιο νόμου η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε θαλάσσιες περιοχές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Mία σειρά από καίρια ζητήματα ρυθμίζονται με το νέο νομοσχέδιο για θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μεταξύ αυτών, όπως σημειώνει ο κ. Οικονόμου είναι και η δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε θαλάσσιες περιοχές.

«Με το νέο νομοσχέδιο για θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται μία σειρά από καίρια ζητήματα. Με σχέδιο δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές ώστε να ενισχυθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», επισημαίνει στην ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Οικονόμου.

Ετοιμότητα για την ενεργειακή κρίση

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αδράνησε ένα από τα βασικά εργαλεία στην διαχείριση των κρίσεων -της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν τη σημασία, πέραν της αξιοποίησης των εθνικών δυνατότητων οι οποίες επεκτάθηκαν -κατά το κυβερνητικό αφήγημα– χάρη στην καλά σχεδιασμένη οικονομική πολιτική, στη, και με την επιτυχή διεκδίκηση της εξασφάλισης πρόσθετων πόρων από την Ε.Ε.

Κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις η επικείμενη παρέμβαση της Ε.Ε. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μην είναι απολύτως εξαρτημένη η τιμολόγηση της, από τις τιμές του φυσικού αερίου, είναι κομβική.

Όπως εξηγείται προς το CNN Greece, θα δώσει μεγαλύτερες αντοχές προκειμένου:

«Να μην δαπανούμε πόρους εγχώριους για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ταυτόχρονα, όμως, δεν παραγνωρίζεται η σύνθετη φύση του εγχειρήματος, γι’αυτό και επικαιροποιείται συνεχώς η ελληνική προετοιμασία ακόμη και για το χειρότερο σενάριο, ως προς την ασφάλεια στην τροφοδοσία που θα συνεπαγόταν η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η χώρα επενδύει με τη μέγιστη -δυνατή- ταχύτητα στις υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, η οποία ήδη δρομολογείται, είτε πρόκειται για την δημιουργία νέων υποδομών FSRU, όπως η εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη που επίσης έχει περάσει σε τροχιά υλοποίησης.

Παράλληλα υπάρχουν ακόμα, τουλάχιστον τρεις επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες κρίνονται ενδιαφέρουσες, για τη δημιουργία νέων σταθμών επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αυτό το πλαίσιο ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου, καθώς με τον παραπάνω σχεδιασμό εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και των Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση πλαισιώνει την καθησυχαστική ρητορική της, σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια που εξασφαλίζεται από το εθνικό σχέδιο, και με «νότες» που προϊδεάζουν για αλλαγές οι οποίες αναπόδραστα θα επέλθουν στην καθημερινότητα.

Με δεδομένο, ότι ήδη στις ευρωπαικές πρωτεύουσες κορυφώνεται η επεξεργασία σχεδίων εξοικονόμησης της ενέργειας, όπως η παροχή φυσικού αερίου με δελτίο, στην Αθήνα ξεκαθαρίζουν ότι:

«Δεν είμαστε σε θέση αδυναμίας. Χρειάζεται, όμως, και η κοινωνία να καταλάβει ότι σημαντικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής είναι η οικονομία ενέργειας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε μάλιστα:

«Δεν μπορούμε, για λόγους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς, να διατηρούμε μη βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά μας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα θα βρεθεί μετά την κρίση σε καλύτερη θέση και θα είναι στο εγγύς μέλλον ενεργειακά αυτάρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ