ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Δεν είναι δεσμευτικός ο όρος που έθεσε η βουλή των ΗΠΑ για τα F-16

Ερντογάν: Δεν είναι δεσμευτικός ο όρος που έθεσε η βουλή των ΗΠΑ για τα F-16
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo / Burhan Ozbilici

Δεν είναι δεσμευτικός ο όρος που τέθηκε από την αμερικανική Βουλή για τα F-16, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια δηλώσεών του επιστρέφοντας από την Τεχεράνη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έθεσε όρους για την πώληση των αεροσκαφών όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Επαναλαμβάνοντας την απειλή του βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι δύο χώρες δεν τηρήσουν τα υπεσχημένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν μετατραπεί σε «φωλιές τρομοκρατίας» και πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία επιτρέπουν επίσης σε οργανώσεις που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελούν τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ελεύθερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην τροπολογία του βουλευτή των Δημοκρατικών από το Νιου Χαμσάιρ Κρις Πάπας, που υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την οποία μπαίνει «φρένο» στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ.

Επί της ουσίας, oι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece την περασμένη εβδομάδα, ο Ελληνοαμερικανός Κρις Πάπας είχε δηλωσει:

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο και δημοκρατικό ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να λογοδοτήσει για τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας για οπλισμό μέχρι να αλλάξει τη στάση της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ