ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Πλήρης αποτυχία του σχεδιασμού για την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Χαρίτσης: Πλήρης αποτυχία του σχεδιασμού για την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπενθυμίζει ότι από το Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Με πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση, 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση για την «κυβερνητική ολιγωρία» στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, παρότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδέεται ευθέως με την πορεία ανάκαμψης κι ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την απορρόφηση των πόρων του έχει αποτύχει πλήρως.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματική αντιπολίτευσης, η αρχική πρόβλεψη στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021 (Νοέμβριος 2020) υπολόγιζε ότι οι δαπάνες εντός του 2021 θα ανέλθουν σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022- 2025 (Ιούλιος 2021), ο στόχος δαπανών μειώθηκε σε 1.59 δισ. ευρώ.

«Τελικά, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες μόλις 306,54 εκατ. ευρώ, πολύ κάτω από τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρώπη ανέρχονται μέχρι σήμερα στο ποσό των 7,52 δισ. ευρώ. Με βάση έκθεση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, η πραγματική απορρόφηση σε επίπεδο δαπανών του ελληνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 αντιστοιχούσε μόλις στο 1% των συνολικών πόρων που έχει στη διάθεσή της η χώρα. Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι η απορρόφηση των πόρων αγγίζει τα 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου εξ αυτών αφορά σε απλή μεταφορά σε λογαριασμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας για το πρόγραμμα Εξοικονομώ και όχι σε πληρωμή στους δικαιούχους του προγράμματος, ενώ ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου αφορά μεταφορά ποσού για το έργο ανάπτυξης δικτύου μικροδορυφόρων σε λογαριασμό του εξωτερικού χωρίς να υπάρχει πραγματική πρόοδος στην υλοποίηση του έργου», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι βουλευτές υπενθυμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει επισημάνει από την αρχή την ανάγκη δημιουργίας ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μάλιστα το Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, πρόταση στην οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει ουδεμία ανταπόκριση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές ρωτούν:

«Ποιες είναι οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας μέχρι τέλος Ιουνίου 2022; Σε ποια έργα έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι; Τι μέρος του ποσού το οποίο έχει διατεθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ έχει πληρωθεί στους δικαιούχους του προγράμματος; Πόσους δικαιούχους αφορά; Ποια είναι τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί προς τις επιχειρήσεις από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης; Ποιες τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκταμιεύσεις; Πόσα δάνεια και τι ύψος δανείων αφορούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ