ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο - Αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ σε Ερντογάν

Επικίνδυνες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο - Αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ σε Ερντογάν
Αυξάνεται η ένταση στο Αιγαίο. Τη Δευτέρα (25/07) ναυαγοσωστικό σκάφος δέχθηκε παρενόχληση από περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Φαρμακονησίου (φωτ. αρχείου) AP Photo/Emrah Gurel

Μετά το μπαράζ επιθετικής ρητορικής, η Τουρκία περνά σε επικίνδυνες κινήσεις στο Αιγαίο. Άκρως αποκαλυπτικό ήταν το βίντεο που δημοσιοποίησε το Λιμενικό Σώμα και δείχνει τουρκική ακταιωρό να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ελληνικό ναυαγοσωστικό σκάφος, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, λίγες ημέρες πριν από την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να «αναστήσει» τις ελπίδες της Άγκυρας για την προμήθεια F-16, κάτι που ωστόσο «μπλοκάρει» ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που -αυτή τη φορά από την Κύπρο- έστειλε σαφές και αυστηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από την Λευκωσία όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπογράμμισε:

«Το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο. Η τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια είναι απαράδεκτη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες άμεσα. Με βάση τη μακρά λίστα των τουρκικών παρανομιών, δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν τη θέση τους και να δώσουν τα F-16 στον πρόεδρο Ερντογάν».

Στις συζητήσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τα F-16 αναφέρθηκε την Τετάρτη σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως πηγαίνουν καλά και πως η αρνητική ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Κογκρέσο τα περασμένα χρόνια, έχει εξαφανιστεί.

«Αυτή η διμερής συνεργασία έχει επίσης στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ», είπε, καθώς οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας για πολλές δεκαετίες.

«Γνωρίζουν επίσης τον ρόλο που ανέλαβε πρόσφατα η Τουρκία και ας ελπίσουμε ότι αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι προσωρινή», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, πιθανότατα αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τις αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε την ίδια στιγμή «πυρά» κατά της Ελλάδας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να μιλάει για ανθρωπιστικά ζητήματα. Μάλιστα, υποστήριξε, ότι η Ελλάδα φιλοξενεί ύποπτους ως τρομοκράτες μέλη και ότι επιτρέπει σε μέλη του PKK να «στρατοπεδεύουν» στα εδάφη της.

Παρενόχληση σκάφους από περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής

Βίντεο από την παρενόχληση που δέχτηκε τη Δευτέρα (25/07) ναυαγοσωστικό σκάφος από περιπολικό της τουρκικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Φαρμακονησίου έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα.

Στα πλάνα διακρίνεται το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να έχει εισέλθει μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να πραγματοποιεί εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς, μια «ανάσα» από το ναυαγοσωστικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Λέρου.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από τις αλλεπάλληλες κλήσεις που δέχτηκε μέσω ασυρμάτου από το ελληνικό ναυαγοσωστικό, ότι βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και να σταματήσει τους ελιγμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος ούτε υλικές ζημιές.

«Βγάζει» το γεωτρύπανο η Τουρκία

Η παρενόχληση του ελληνικού σκάφους από την τουρκική ακταιωρό σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

«Θα στείλουμε αυτό το πλοίο στην πρώτη του αποστολή από τη Μερσίνη στις 9 Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ.

Tο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» είναι το τέταρτο και νεότερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο Ντονμέζ είχε αναφέρει παλαιότερα ότι το γεωτρύπανο θα έβγαινε στην Ανατολική Μεσόγειο το πρώτο 15ημερο του Αυγούστου, λέγοντας πως σκέφτονταν εναλλακτικά 5-6 σημεία αποστολής, με μεγαλύτερη πιθανότητα τη Μεσόγειο.

Αλλά και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες, από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση και στην ισχύ του τουρκικού στόλου, αλλά και στην αποκαλούμενη από τους Τούρκους «Γαλάζια Πατρίδα», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες που κατασκεύασαν το δικό τους πολεμικό πλοίο.

«Τα μη επανδρωμένα υποβρύχιά μας θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη γαλάζια πατρίδα, θα αλλάξουν τις ισορροπίες στις θάλασσες και θα διαταράξουν τα παιχνίδια», είχε δηλώσει ο Οκτάι.

Επαφές Δένδια

Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Επόμενο τετ α τετ για τον υπουργό Εξωτερικών έχει προγραμματισθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ