ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Το Μαξίμου αφήνει τον Ανδρουλάκη στην «κούρσα» με τον Τσίπρα 

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Το Μαξίμου αφήνει τον Ανδρουλάκη στην «κούρσα» με τον Τσίπρα 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατέστερη ημέρα για τη σύγκρουση κορυφής των πολιτικών αρχηγών είναι η Τετάρτη 25 Αυγούστου. INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαφορετική τακτική, απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, για να εξουδετερώσει την επικοινωνιακή ισχύ των «όπλων» που προσφέρονται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, από την υπόθεση των παρακολουθήσεων υιοθετεί η κυβέρνηση

Το Μέγαρο Μαξίμου κατέστησε σαφές προς την Χαριλάου Τρικούπη, ότι η συνέχεια αυτής της αναμέτρησης δεν θα δοθεί στο «γήπεδο» που έχει επιλέξει ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτόν τον προσανατολισμό υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Ηρώδου Αττικού προβάλλοντας τη δέσμη των παρεμβάσεων αλλά και τις διαδικασίες που ήδη δρομολογούνται, θεωρεί ότι έχει επιδώσει τα διαπιστευτήρια της αντίδρασης που επιβάλλεται από τις περιστάσεις. Δεν είναι τυχαία η αναφορά που διέτρεξε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «δεν θα ενημερωθεί στο αυτί».

Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, για επιχείρηση εργαλειοποίησης της υπόθεσης μέσω των καθημερινών δηλώσεων του:

«Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων» και παρέπεμψε:

«Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν περνάει απαρατήρητος ο πολιτικός διαγκωνισμός ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, από τη στιγμή που ενέσκηψε το ζήτημα, αμφότερες οι πλευρές αποδύονται σε ένα πολιτικό σπρίντ για την πρωτοβουλία των κινήσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, η ίδια πηγή ενημέρωσης, σημείωνε τη σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να προσπεράσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το διπλό αίτημα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, κατ' αρχάς με την προβολή της πολιτικής απειλής περί Προανακριτκής Επιτροπής.

Περαιτέρω όμως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας κατά την κυβερνητική ερμηνεία, να επιδείξει μεγαλύτερο πολιτικό διασκελισμό από τον θιγόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αναβάθμισε το πρέσινγκ με την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής. Ήδη από την Χαριλάου Τρικούπη εξακοντίζονταν βέλη περί «εργαλειοποίησης» που στόχευαν ξεκάθαρα στην Κουμουνδούρου και στην στρατηγική της.

Δείγματα αυτού του ανταγωνισμού αποτελούν, σύμφωνα με την κυβερνητική αποκωδικοποίηση, και η προσπάθεια Τσίπρα να κάνει ρελάνς με την αναβαθισμένη πρόταση για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς επίσης και ο κατάλογος των προσώπων που θα κληθούν στο αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο για να δώσουν εξηγήσεις.

Επίσης, στην ίδια ανάλυση συμπεριλαμβάνεται και το «πολιτικό καπέλωμα» - όπως ερμηνεύεται - που επιχειρήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στην σκληρή απεύθυνση εναντίον του πρωθυπουργού από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπως υπογράμμιζαν γαλάζια στελέχη, με την ταχύτατη αντίδραση του μετά τη δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, που ζήτησε να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου της υπόθεσης του, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν στοιχήθηκε δίπλα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά προσπάθησε να τραβήξει τα φώτα πάνω στην δική του παρέμβαση.

Μετά το μεσημέρι πάντως της Δευτέρας 22 Αυγούστου, οπότε και ανοίγει εσπευσμένα η Ολομέλεια της Βουλής, θα μαρκαριστεί στο καλαντάρι της τουλάχιστον το ορόσημο που αφορά στην διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατέστερη ημέρα για τη σύγκρουση κορυφής των πολιτικών αρχηγών είναι η Τετάρτη 25 Αυγούστου.

Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, υποδεικνύοντας το επίπεδο της εγρήγορσης στο οποίο έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν απέκλειαν να συγκληθεί μέσα στην ίδια εβδομάδα και η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Εκκρεμεί άλλωστε η παροχή γνώμης, κατά τα συνταγματικά «ειωθότα», για τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Είναι φυσικό ότι πολιτικά υπερτερεί η συνεδρίαση που έχει ζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή ενημέρωσης από την ΕΥΠ αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ