ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις θεσμικής μεταρρύθμισης σε τρεις δόσεις παρουσιάζει ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις θεσμικής μεταρρύθμισης σε τρεις δόσεις παρουσιάζει ο Τσίπρας
Το βασικό τρίπτυχο θα είναι «Διαφάνεια, Δημοκρατία, Λογοδοσία», με το σχέδιο θεσμικής θωράκισης της χώρας να αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας του συμβουλευτικού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης think tank ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν, με αφορμή τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και του Έβρου, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο θα πλησιάζει στο τέλος της θητείας της τόσο περισσότερο θα επιστρέφει στην «παλιά καλή μετεμφυλιακή Δεξιά των εσωτερικών εχθρών».

Γι’ αυτό και στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η θεσμική μεταρρύθμιση την οποία προανάγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Οι προτάσεις του κόμματος θα ξεδιπλωθούν από τον πρόεδρο σε τρεις δόσεις: στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αναβληθείσα εκδήλωση για το κράτος δικαίου, στις 11 Σεπτεμβρίου με την ομιλία του στο φεστιβάλ της Νεολαίας και στις 17 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.

Το βασικό τρίπτυχο θα είναι «Διαφάνεια, Δημοκρατία, Λογοδοσία», με το σχέδιο θεσμικής θωράκισης της χώρας να αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας του συμβουλευτικού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης think tank.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο δεν θα περιορίζεται, λόγω επικαιρότητας, στην ΕΥΠ, αλλά θα αφορά και τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες Αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου δεν εξεπλάγησαν από τη χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου στην ουσία σε βάρος του πρωθυπουργού, σημειώνοντας με νόημα πως ήταν η πρώτη από τις πολλές ανάλογες που θα ακολουθήσουν, ιδίως από το καραμανλικό μπλοκ.

Παραλλήλως, έχουν τα μάτια και τα αφτιά τους ανοιχτά για τα σενάρια που κυκλοφορούν περί αντικατάστασης Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία πριν ή μετά τις εκλογές από πρόσωπο φιλικό προς το κατεστημένο, στιλ Λουκά Παπαδήμου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν κατηγορηματικώς πως θα πολεμήσουν οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη τη οποία χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική, υποστηρίζοντας πως τη λύση θα δώσει ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές.

Προς το παρόν, πάντως, κι έχει νόημα αυτό το «προς το παρόν», στην αξιωματική αντιπολίτευση θα εξακολουθήσουν να τηρούν στάση συνοδοιπόρου με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά τους θα κριθεί κι από το πόσο ανοιχτή θα φανεί η Χαριλάου Τρικούπη στο αντί- Μητσοτάκης μέτωπο και στο ενδεχόμενο συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ