ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι παρακολουθήσεις: Η στρατηγική της κυβέρνησης και ο στόχος της αντιπολίτευσης

Στη Βουλή οι παρακολουθήσεις: Η στρατηγική της κυβέρνησης και ο στόχος της αντιπολίτευσης
Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Σε θέσεις μάχης παρατάσσονται τα κόμματα για τη σημερινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και ενόψει της συζήτησης, τη Δευτέρα, της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για σκληρό ροκ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει τη διαχρονικότητα των παθογενειών στη λειτουργία της ΕΥΠ, παρουσιάζοντας τις θεσμικές εκείνες παρεμβάσεις που θα θεραπεύσουν τα χρόνια προβλήματα και θα την ευθυγραμμίσουν με το αίτημα περί σεβασμού των προσωπικών δεδομένων.

Στην κυβέρνηση περνούν στην αντεπίθεση τονίζοντας πως ισχύει η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως κανείς δεν γνωρίζει για άλλο περιστατικό, ανάλογο με εκείνο της νόμιμης επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Επιμένουν δε, πως το δημόσιο δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών, όπως το Predator και υπογραμμίζουν πως πρώτιστο μέλημα είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, με σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να βγάλουν στη σέντρα τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος -όπως ανέφερεκαι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου- πλήττει βάναυσα τους κορυφαίους θεσμούς του πολιτεύματος, προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να αποκομίσει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Οι διαρροές άλλωστε, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σημείων της ακρόασης του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη στην απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και η διαστρέβλωση -όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση- των λεγομένων του που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, αποτελούν για τη ΝΔ σοβαρά ατοπήματα, δηλωτικά της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και του ΚΚΕ για συνακροάσεις στον Περισσό από το 2016 επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται στην κυβερνητική φαρέτρα.

Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία με τη σημερινή κυβέρνηση στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, όπου ο πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε την διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό εκτιμώντας πως «ενορχήστρωσε» την υπόθεση, ενώ ψεύδεται όταν αναφέρει πως δεν γνώριζε, καθώς πρώτη του κίνηση το 2019 ήταν η απόφαση υπαγωγής της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, τοποθετώντας σε νευραλγική θέση τον ανιψιό του.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε το νόμο για να μπορέσει να βάλει δικό του άνθρωπο στην ΕΥΠ, ο οποίος δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τα όσα διέρρευσαν από την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι παρακολουθούνται ακόμη και σήμερα πολιτικοί και δημοσιογράφοι, θα κάνει λόγο για ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα επαναλάβει μετ’ επιτάσεως το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης και εάν έχει γίνει έρευνα για την εταιρεία «Intellexa», η οποία σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα φαίνεται ότι διαθέτει και ενδεχομένως νοικιάζει στην ΕΥΠ το λογισμικό Predator.

Αναμένεται ακόμη, να ζητήσει την εκ νέου και άμεση σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου να απαντήσει ο κ. Δεμίρης για τη φράση που φέρεται να είπε «ουδείς εξαιρείται» των παρακολουθήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει το «φλερτ» των τελευταίων ημερών προς το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι η υπόθεση των υποκλοπών προσφέρεται για συγκλίσεις στο δρόμο προς τις εκλογές.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Πρώτος θα λάβει το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο επόμενος κοινοβουλευτικός γύρος αντιπαράθεσης θα διεξαχθεί τη Δευτέρα οπότε και θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Στην κυβέρνηση επιμένουν στη διεύρυνση του χρονικού εύρους εξέτασης σε βάθος 10ετίας, εκτιμώντας ότι μόνον έτσι θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την θεραπεία των χρόνιων προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ