ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αν ο Μητσοτάκης πίστευε τις δημοσκοπήσεις θα είχε προκηρύξει εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Αν ο Μητσοτάκης πίστευε τις δημοσκοπήσεις θα είχε προκηρύξει εκλογές
«Η μόνη τους έγνοια ήταν να απαλλάξουν από όλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τα πάρουν όλα πάνω τους», αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση για όσους κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής INTIME NEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το «κρύβειν διά του απορρήτου» εφαρμόζει η κυβερνητική πλειοψηφία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στελέχη του οποίου μας υπενθυμίζουν μια σικελική παροιμία που λέει πως «όποιος δεν ακούει, δεν βλέπει και δεν μιλά, ζει εκατό χρόνια».

Όπως αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «αυτή την παροιμία, που παραπέμπει στη μαφιόζικη ομερτά, φαίνεται πως είχαν στο νου τους ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, κι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, αφού με την ενθάρρυνση των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- με την εξαίρεση του Κώστα Τζαβάρα- δεν έβγαλαν κουβέντα επικαλούμενοι το απόρρητο».

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «ξεδιάντροπη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από το παρακράτος Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τη στάση Δημητριάδη– Κοντολέοντος επιβεβαιώθηκε ότι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και συνεπακόλουθα πιθανόν κι ο ίδιος δεν έχουν την πολυτέλεια να αποφύγουν το πολιτικό κόστος».

«Το επωμίζονται μέσα από γελοίες και παράνομες μεθοδεύσεις, όπως η επίκληση του απορρήτου μέσα στην ίδια την Επιτροπή Θεσμών που ελέγχει εκ του Συντάγματος την ΕΥΠ, μόνο και μόνο για να αποφύγουν αυτό που πραγματικά φοβούνται, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τους. Με την παράνομη, σύμφωνα με τον πλέον αρμόδιο κ. Ράμμο της ΑΔΑΕ, τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Δραβίλλα και Ρουμπάτη, μία σειρά από συνταγματολόγους κι ακόμα και τον Κώστα Καραμανλή, επίκληση στο απόρρητο ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μία ακόμα επιβεβαίωση της καθεστωτικής πολιτικής του, καταργώντας επί του πρακτέου την ίδια τη λειτουργία της Επιτροπής», διατείνονται συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παραδοχή του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, πως έχει ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τις νόμιμες επισυνδέσεις διαψεύδει με πάταγο τόσο την ασπίδα προστασίας που επιχείρησε να στήσει ο κ. Κοντολέων όσο, όμως, κυρίως τον ίδιο τον πρωθυπουργό που ισχυρίστηκε προ μίας εβδομάδας πως δεν γνωρίζει και δεν είναι δουλειά του να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ.

Γι’ αυτό και στην Κουμουνδούρου καλούν τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, μετά και τη σχετική πρωτοβουλία Τσίπρα στην ΑΔΑΕ μέσα στην εβδομάδα, να ζητήσει ποιοι βουλευτές κι ευρωβουλευτές θέλουν να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους για να τα στείλει στην ΑΔΑΕ ώστε να ελεγχθεί αν και πόσοι, όχι ποιοι, παρακολουθούνται επισήμως από την ΕΥΠ.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα τον χαρακτηρίσουν συνεργό και συνένοχη όλη τη ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να πιέζει για απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα:

  • «Ποιος και για ποιο λόγο έδωσε την εντολή παρακολούθησης των Ανδρουλάκη- Κουκάκη.
  • Πόσα και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται.
  • Ποια η σχέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με εταιρείες που εμπορεύονται κακόβουλο λογισμικό όπως το Predator».

Την ίδια ώρα, οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούν πως η οικονομία ενισχύει τα αδιέξοδα Μητσοτάκη: «Η προσπάθεια κυβερνητικών κύκλων να υποβαθμίσουν τα θέματα κράτους δικαίου και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το επιχείρημα πως η κοινωνία δεν ασχολείται με αυτά, φωτίζει ακόμα περισσότερο τον αυταρχικό κατήφορο του καθεστώτος Μητσοτάκη, ενώ επιτείνει την πολιτική του απομόνωση, αφού διαρρηγνύει όλες τις πολιτικές του συμμαχίες και του αφήνει περιθώριο αναζήτησης ευκαιριακών συμμαχιών μόνο στην άκρα Δεξιά. Η κυβέρνηση συνεχίζει με τις προκλητικές τις αποφάσεις να στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων και να λεηλατεί την κοινωνία. Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ο παραπαίων πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατηθεί μέσα από επιδόματα– επί της ουσίας προς ενίσχυση της αισχροκέρδειας - που προέρχονται από την ίδια την τσέπη των φορολογουμένων, μέσα από τα έσοδα των έμμεσων φόρων που έχουν εκτοξεύσει τα δημόσια έσοδα».

Πάνω σε αυτή τη βάση η παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, την επεξεργασία της οποίας συνεχίζουν οι συνεργάτες του μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες, θα έχει ιδιαίτερο προγραμματικό βάρος, με μία συγκροτημένη κι εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, τόσο για τη σοβούσα κρίση όσο, όμως, και για την επόμενη ημέρα της χώρας, όπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας με νόημα πως θα ανέβει στην τελευταία ΔΕΘ του κ. Μητσοτάκη κι ως εν αναμονή πρωθυπουργός ο ίδιος και με το βλέμμα στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, θα εστιάσει στα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συνολικότερα της ακρίβειας, την ίδια στιγμή που θα εξειδικεύσει περαιτέρω τη δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, την ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στις προτάσεις για την ανασυγκρότηση του κράτους δικαίου και τη «δημοκρατική αναγέννηση της χώρας».

Τέλος, σε σχέση με τις μετρήσεις που βγαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι οποίες εμφανίζουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα στα ποιοτικά στοιχεία, στην Κουμουνδούρου δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

Ισχυρίζονται, μάλιστα, πως ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει στην ύπαρξη αυτών των διαφορών, αλλιώς- ειδικά τώρα- δεν θα έχανε την ευκαιρία να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Εκλογές δεν κάνεις, αν ξέρεις ότι θα τις χάσεις. Το κλίμα προεκλογικής ετοιμότητας όμως παραμένει, αφού είναι φανερό ότι οποιαδήποτε στιγμή ο πρωθυπουργός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο “ατύχημα” νέων αποκαλύψεων, το οποίο θα τoν αναγκάσει να προσφύγει στις κάλπες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πλέον είναι ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος αποσταθεροποίησης της χώρας, της κοινωνίας κι εν τέλει και της δημοκρατίας», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ