ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Μακρόν κατά Άγκυρας: Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «τουρκικά αφηγήματα»

«Πυρά» Μακρόν κατά Άγκυρας: Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «τουρκικά αφηγήματα»
O Εμανουέλ Μακρόν συσχέτισε την Τουρκία με τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας λόγο για «αφηγήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» Mohammed Badra / POOL via AP

«Βολές» κατά της Άγκυρας εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αμφισβητώντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό και ζητώντας να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Liberation, κατά την ομιλία που απηύθυνε στους Γάλλους πρεσβευτές την Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν συσχέτισε την Τουρκία με τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας λόγο για «αφηγήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Συγκεκριμένα, ενώπιον των Γάλλων διπλωματών που είχαν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για άνοδο «αυταρχικών δυνάμεων και ανισορροπία» αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει συμβεί το αδιανόητο. Ας προετοιμαστούμε για το αδιανόητο αύριο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποτέ η παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν ήταν τόσο διαλυμένη».

Ο ίδιος χρησιμοποίησε τον όρο γεωπολιτική «ταλάντευση» για την τρέχουσα πραγματικότητα και ζήτησε να αντιμετωπισθούν «οι ρωσικές, κινεζικές, τουρκικές αφηγήσεις».

Οι αιχμές του Γάλλου προέδρου κατά της Άγκυρας δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς σημείωσε: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία. Ποιος θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;»

Οι φράσεις αυτές του Μακρόν είναι χαρακτηριστικές για το τρόπο που εκλαμβάνει το ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα και κυρίως έναντι της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας έχει γίνει αποδέκτης ωμών απειλών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.

Μόλις το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης:

Μετά τον Ερντογάν απειλή εισβολής και από τον Μπαχτσελί: «Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε το Αιγαίο»

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση εκ μέρους της Τουρκίας, σύμφωνα με την Αθήνα, που προσφεύγει σε νέο κύκλο ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων. Η Αθήνα επιλέγει για ακόμη μια φορά -όπως είναι η πάγια τακτική τους τελευταίους μήνες- να διεθνοποιήσει τον ακραίο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, εμπλέκοντας τους συμμάχους απέναντι στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Αποτελεί μια τακτική που έχει αποδώσει καρπούς, εάν εξεταστεί υπό το πρίσμα της στάσης που έχουν τηρήσει το τελευταίο διάστημα οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εκστρατεία ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων αρχίζει από τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια αναμένεται η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. Την Τετάρτη, η Κολονά θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπό το πρίσμα των δηλώσεων Μακρόν και των ωμών απειλών που εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, οι συναντήσεις της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν κρύβει την πρόθεσή του για εισβολή στα νησιά ο Ερντογάν

Σε μια εκτός ορίων πρόκληση, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ευθέως με τουρκική εισβολή στα ελληνικά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι "τρελοί Τούρκοι"… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

Υπουργείο Εξωτερικών: Εξωφρενικός ο κατήφορος της Άγκυρας - Θα ενημερώσουμε τους συμμάχους

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα, τονίζοντας ότι η Τουρκία προκαλεί πέρα από κάθε όριο και επ' αυτού θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι και εταίροι. Επίσης, απαντώντας στις αιχμές της Άγκυρας σε σχέση με το ΝΑΤΟ τονίζει ότι πλέον καθίσταται σαφές σε όλους «ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

»Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

»Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αφορά τόσο τις σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και μια σειρά άλλων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει την κίνηση του ΝΑΤΟ να αποσύρει την ανάρτηση με τις συμμαχικές ευχές για το 1922 μετά την έντονη αντίδραση και το διάβημα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία» συνέχισε ο ίδιος, μιλώντας μετά από την προσευχή της Παρασκευής.

Των δηλώσεων Ερντογάν προηγήθηκαν οι «συστάσεις» του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καλώντας τους να είναι αντικειμενικοί απέναντι στις ελληνικές κινήσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας, που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και τα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, αρχεία από τα ραντάρ της, από τα οποία προκύπτει, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, η παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών F-16 που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας.

Η Άγκυρα, κατηγορεί την Αθήνα για «εχθρική πράξη» και κάνει λόγο για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις από ελληνικά αεροσκάφη. Οι τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι παρενοχλήσεις από ελληνικής πλευρά συνεχίζονται τόσο στον εναέριο χώρο όσο και τα τουρκικά χωρικά ύδατα τα οποία έχουν παραβιαστεί 33 φορές.

Τις τουρκικές διαρροές για «λοκάρισμα» τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300 διέψευσαν κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, αποδίδοντας τις νέες αυτές προκλήσεις στην προπαγάνδα της Άγκυρας αλλά και σε προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη

Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους ναεξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστάσεις των ΗΠΑ από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη στοχοποίηση των F-16

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, καθώς περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ