ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβαθύνεται η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας: Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι, η Κολονά στην Αθήνα

Εμβαθύνεται η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας: Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι, η Κολονά στην Αθήνα
Συναντίληψη Ελλάδας και Γαλλίας σε μια σειρά από ζητήματα με αιχμή την πολιτική έναντι της Τουρκίας. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, στις 29 Ιουνίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Bertrand Guay, Pool via AP

Oι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται ιστορικά στο καλύτερο τους δυνατό σημείο και το γεγονός αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν -συμβολικά και ουσιαστικά- δύο αμοιβαίες επισκέψεις σε Αθήνα και Παρίσι: Η πρώτη, της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, σήμερα Τρίτη, στην Αθήνα και η δεύτερη την επόμενη εβδομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι.

Το πρωθυπουργό θα υποδεχτεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στις 12 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας την ήδη ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέσης της Αθήνας με το Παρίσι, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη.

Όσον αφορά στη σημερινή επίσκεψη της Κατρίν Κολονά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, αναμένεται να εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό ωστόσο για την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι τόσο η επίσκεψη της επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην Αθήνα, όσο και εκείνη του πρωθυπουργού στο Παρίσι συμπίπτουν με την πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί να απειλούν ευθέως την Ελλάδα με εισβολή, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιώντας τον όρο «κατοχή».

Ακολουθώντας στρατηγική διεθνοποίησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, η Αθήνα επιδίδεται σε μία εκστρατεία ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας έστειλε επιστολές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και υπό αυτό το πρίσμα οι ελληνογαλλικές επαφές υψηλού επιπέδου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κολόνα φθάνει στην Αθήνα προερχόμενη από την Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις της πριν από την αναχώρησή της από το Παρίσι, η Γαλλίδα υπουργός εξήρε μεν το θετική ρόλο που διαδραματίζει «ενίοτε» η Άγκυρα στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι με την επίσκεψή της αποσκοπεί στο να «ενθαρρύνει την Τουρκία στην διαμεσολαβητική της αποστολή», άφησε ωστόσο αιχμές για την μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχληση του Παρισιού: «Η Ευρώπη πήρε διαδοχικές κυρώσεων, όπως έκαναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες[…] Ωστόσο, ορισμένες χώρες, για παράδειγμα η Τουρκία, δεν υιοθέτησαν την πολιτική κυρώσεων. Είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για την παράκαμψη των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη της κ. Κολονά στην Αθήνα αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο. Σε εκείνη τη συνάντηση, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και μέσω του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

Δηλώσεις Μακρόν κατά Τουρκίας

Η επίσκεψη Κολονά πραγματοποιείται επίσης στη σκιά των νεότερων, επικριτικών για την Τουρκία αναφορών του Γάλλου προέδρου, κατά την Ετήσια Διάσκεψη των Γάλλων Πρέσβεων, στο Παρίσι, όπου συσχέτισε την Τουρκία με τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας λόγο για «αφηγήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Συγκεκριμένα, ενώπιον των Γάλλων διπλωματών που είχαν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για άνοδο «αυταρχικών δυνάμεων και ανισορροπία». Ο ίδιος χρησιμοποίησε τον όρο γεωπολιτική «ταλάντευση» για την τρέχουσα πραγματικότητα και ζήτησε να αντιμετωπισθούν «οι ρωσικές, κινεζικές, τουρκικές αφηγήσεις».

Οι αιχμές του Γάλλου προέδρου κατά της Άγκυρας δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς σημείωσε: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία.Ποιος θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;»

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση της Τουρκίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας, λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία κρατών-μελών. Οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. της Τουρκίας) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Πέραν από το ραντεβού τους στο Παρίσι, στις 12 Σεπτεμβρίου, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα συναντηθούν επίσης στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα (άτυπη), στις 6 και 7 Οκτωβρίου, και στις Βρυξέλλες, στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Πέρυσι το Σεπτέμβριο, Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια». Η συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ). Συμφωνήθηκε επίσης η πώληση στην Ελλάδα τριών φρεγατών Belharra (με την προαίρεση αγοράς μίας ακόμη) με πλήρη εξελιγμένο εξοπλισμό, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η σταδιακή παραλαβή από τη Γαλλία 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ