ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνδέουν τις υποκλοπές με την οικονομία, βλέπουν εκλογικό νόμο με μπόνους πάνω από 50 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: Συνδέουν τις υποκλοπές με την οικονομία, βλέπουν εκλογικό νόμο με μπόνους πάνω από 50 έδρες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Στη δέσμευση ότι δεν θα αφήσουν το ζήτημα των υποκλοπών να ατονήσει, κατέληξαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, στην αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν πως πρόκειται για θέμα δημοκρατίας, το οποίο συνδέεται άμεσα και με την οικονομία αφού δεν είναι γνωστό πόσα ακόμα πρόσωπα, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, παρακολουθούνταν και για ποιους λόγους.

Συμφωνήθηκε, επίσης, όσα θα λέγονταν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην ειδική εκδήλωση για τη δημοκρατία και τους θεσμούς να ενσωματωθούν σε σχετικό άξονα της ομιλίας του στη ΔΕΘ, με έμφαση στην επαναθεμελίωση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, άλλωστε, επικεντρώθηκε στην καλύτερη προετοιμασία της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στη συμπρωτεύουσα, στοχεύουν στο να είναι ταυτοχρόνως ρεαλιστικό κι οραματικό, με έμφαση στην ακρίβεια, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στην αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τονίστηκε, μάλιστα, στην Π.Γ. πως οι προτάσεις που θα διατυπωθούν από τον κ. Τσίπρα δεν θα αφορούν αποκλειστικώς τη συγκυρία, αλλά θα αποτελούν και παρεμβατικές ρυθμίσεις στην οικονομία.

«Θα ξανασυστηθούμε ως κυβερνητική και ρεαλιστική λύση για τη χώρα, όπως το κάνουμε άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια», μας ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος της Π.Γ.

Σε σχέση με τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ή ακόμα και πρόωρων εκλογών, στην Κουμουνδούρου τη χαρακτηρίζουν αποκαλυπτική του πανικού στον οποίο τελεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο οποίος πλέον δεν κρύβεται.

Όπως κι αν έχει, θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες κι οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το πλειοψηφικότερο θα ευνοήσει στην πράξη τους ίδιους κι όχι τη ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν δεδομένη την αλλαγή του, ενώ δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις πως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επιλέξει ένα σύστημα που θα δίνει περισσότερες κι από 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, πλησιάζοντας τις 60.

Αναφορικώς με τις εκλογές, οι γνώμες διίστανται με κάποιους να πιστεύουν ότι ο μόνος λόγος που δεν τις προκηρύσσει τώρα ο πρωθυπουργός είναι για να διαχειριστεί ο ίδιος τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κι άλλοι γιατί θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία και να φανεί θεσμικός και στο ίδιο του το κόμμα.

Γενικώς επικράτησε ομοψυχία στην πεντάωρη περίπου συνεδρίαση της Π.Γ. από την οποία απουσίαζαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος κι Ευκλείδης Τσακαλώτος, με μόνο τον Νίκο Φίλη να θέτει κάποια θέματα καλύτερης άρθρωσης του πολιτικού λόγου του κόμματος, χωρίς όμως κι εκείνος να ξεφεύγει από το γενικότερο πνεύμα.

Όσον αφορά τη σημερινή έναρξη των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν για διακομματικό προεδρείο με πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το πνεύμα της συνταγματικής διάταξης που της επιτρέπει να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, αλλά δεν τρέφουν αυταπάτες πως το αίτημά τους θα γίνει δεκτό.

Σκοπεύουν, ωστόσο, να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε ρηγμάτωση στο μπετόν αρμέ του «απόρρητου», που θεωρούν βέβαιο ότι θα επικαλεστούν πολλοί μάρτυρες, προκειμένου στην επόμενη Βουλή, όπου φιλοδοξούν να έχουν την πλειοψηφία, να μπορέσουν να συστήσουν προανακριτική επιτροπή σε πιο στέρεες βάσεις.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει σήμερα νέο κύκλο περιοδειών ανά την επικράτεια.

Η αφετηρία γίνεται στη Βέροια, στη Νάουσα και στη Θεσσαλονίκη όπου θα βρεθεί για να συναντηθεί και με παραγωγικούς φορείς για την καλύτερη προετοιμασία του ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ το διήμερο 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στις 12:00 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιοδεύσει στην κεντρική αγορά της Βέροιας, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Αγίου Αντωνίου.

Στις 13:15 θα επισκεφθεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣ Νάουσας όπου θα έχει συνάντηση με αγροτικούς φορείς και στις 18:00 θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ