ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: «Κλειδώνει» το πακέτο Μητσοτάκη - Οι σίγουρες παροχές και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής

ΔΕΘ: «Κλειδώνει» το πακέτο Μητσοτάκη - Οι σίγουρες παροχές και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής
Εν αναμονή των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν μέτρα στήριξης στα όρια του δημοσιονοικού χώρου για έναν δύσκολο και προεκλογικό χειμώνα ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Oι ελαφρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» και αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη , στη 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί εξάλλου πριν από την ενεργειακή κρίση.

Ενώ απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 7,7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το β’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο, δημιουργεί καινούργιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει περαιτέρω παροχές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.

Έτσι, το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλες έκτακτες και μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το δύσκολο χειμώνα.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (εκτιμήσεις κάνουν λόγο αυξημένο κατά για 20% φέτος) και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του, καθώς σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα «τρέχει» το Fuel Pass 2 και εξετάζονται τρόποι για το πώς θα εξεταστούν τα προβλήματα κι εκεί, πιθανώς με ένα νέο πρόγραμμα Fuel Pass 3.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ τη χορήγηση μιας έκτακτης κλιμακωτής ενίσχυσης ύψους έως 200 ευρώ, ξεκινώντας από 100-130 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Πρόκειται για ένα στοχευμένο βοήθημα που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα (Food Pass). Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.

Ειδικά για τις μετακινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργικό επιτελεί εξετάζει πρόταση για τη δημιουργία ενός πακέτου απεριορίστων διαδρομών, σε ελκυστική τιμή, για συγκεκριμένο διάστημα, στο πρότυπο της Γερμανίας, όπου η κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα μαζική μεταφοράς κόστιζε 9 ευρώ το τρίμηνο του καλοκαιριού, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση των ΙΧ.

Το πακέτο των παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή και μέχρι τότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις, επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ύψος του πληθωρισμού. Αναμένεται για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση, οπότε θα υπάρχει μία πιο σαφή εικόνα για τα περιθώρια παροχών.

Τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένα και στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα. Σε περίπτωση που διαφανεί ότι οι Βρυξέλλες ανάβουν το «πράσινο φως» σε τολμηρές αποφάσεις, ανοίγοντας την κάνουλα της χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών-μελών για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, τότε το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης θα έχει περιθώρια να ενισχυθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ