ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα επιμείνουν σε κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και με πλειοψηφικότερο εκλογικό σύστημα

ΣΥΡΙΖΑ: Θα επιμείνουν σε κυβέρνηση συνεργασίας ακόμα και με πλειοψηφικότερο εκλογικό σύστημα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα επιμείνουν στην αναγκαιότητα κυβερνήσεων συνεργασίας, έστω κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάξει τον εκλογικό νόμο επί το ακόμα πλειοψηφικότερο.

Και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε, όπως άφησε να διαφανεί και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είναι ζήτημα αρχής, αφού εκείνος εισηγήθηκε και ψηφίστηκε η απλή αναλογική επί της κυβέρνησής του και σε αυτή επιμένει και σήμερα, πιστεύοντας ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως η σημερινή της ΝΔ, κυρίως δεινά επισώρευσαν στη χώρα.

Τα όσα συμβαίνουν, εξάλλου, με το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν φέρει εκ των πραγμάτων πιο κοντά το ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, όπως φάνηκε κι από την αποχώρηση των δύο κομμάτων από τη σχετική εξεταστική επιτροπή.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη έχουν ανοίξει για τα καλά και δύσκολα θα κλείσουν, τουλάχιστον όσο της ΝΔ ηγείται ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, κι εφόσον θα είναι πρώτο κόμμα με 151 ή και περισσότερους βουλευτές μετά τις επόμενες εκλογές, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε προγραμματικές εκπτώσεις, τονίζοντας πως κι όσοι άλλοι αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη την προοδευτικότητά τους.

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, αναμένεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ, όπως σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ένα «ολοκληρωμένο, ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα, απολύτως ρεαλιστικό κι άμεσα εφαρμόσιμο, το οποίο θα περιλαμβάνει βαθιές δημοκρατικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ταυτοχρόνως όμως θα παρουσιάσει κι άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής και γενικότερα της οικονομικής κρίσης».

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε όλοι- εργαζόμενοι, αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είδαν τους λογαριασμούς του ρεύματος να αυξάνονται, αλλά και τα χρέη τους να διογκώνονται την περίοδο της πανδημίας- να μπορέσουν να εργαστούν με αξιοπρέπεια και να χτίσουν ένα μέλλον με ελπίδα και προοπτική.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία συζητείται ήδη στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα ψηφίσει υπέρ μολονότι υπάρχουν και διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ