ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Διπλωματική… ρελάνς στην τουρκική προκλητικότητα από τη Νέα Υόρκη

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Διπλωματική… ρελάνς στην τουρκική προκλητικότητα από τη Νέα Υόρκη
Νέος… κύκλος διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Εκστρατεία ενημέρωσης για την τουρκική προκλητικότητα ξεκινά από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια να ετοιμάζονται να δώσουν διπλωματική «απάντηση» στην συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική ρητορική.

Με Τούρκους αξιωματούχους αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους και να επιδίδονται σε… αγώνα προκλητικότητας, η Αθήνα έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση διπλής αντιμετώπισης της νέας κρίσης στις σχέσεις με τη γείτονα.

Αφενός δεν αφήνει αναπάντητες τις πολεμικές ιαχές και τις ανιστόρητες δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών ενώ αφετέρου διεθνοποιεί το ζήτημα με κάθε ευκαιρία.

Ο νέος «κύκλος» διεθνοποίησης ξεκίνησε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν και είχε ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να λάβει την πλήρη στήριξη του Γάλλου προέδρου.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και ως αξιόπιστου σύμμαχου και εταίρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί στις σχέσεις της Ελλάδας, τις συμμαχίες της αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας που θα έχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ μένει να αποδειχτεί εάν θα αποφασίσει τελικά να «ξεδιπλώσει» την αναθεωρητική του ατζέντα και να συνεχίσει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Φωτογραφία του Τούρκου προέδρου σε παλαιότερη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ / (Timothy A. Clary/Pool Photo via AP)

Κατά πληροφορίες, η ομιλία του Τούρκου προέδρου στην Ολομέλεια του ΟΗΕ θα προηγηθεί αυτής του Έλληνα πρωθυπουργού.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Η τουρκική διπλωματία πιέζει σθεναρά για μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι Μητσοτάκης – Ερντογάν αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι και κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα παραθέσει την Τετάρτη για τους ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν οι δύο πολιτικοί θα έχουν έστω και μια σύντομη συνομιλία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης -ιδιαίτερα μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου.

Η ελληνική αποστολή θα έχει μαζί της, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ντοκουμέντα, χάρτες και στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα, τα οποία και θα παρουσιάσει εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Κάτι που είχε κάνει, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να υπογραμμιστεί δε, πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναθεωρητικές απόψεις.

Το «σπριντ» του Νίκου Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε στις ΗΠΑ τα ξημερώματα, με τον κύκλο των επαφών του να έχει ήδη «κλειδώσει».

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή του Νίκου Δένδια στο Διατλαντικό Δείπνο, όπου θα δώσει το παρών και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ 'Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) αλλά και η τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ