ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσωπικός γιατρός - Πλεύρης: 4 εκατ. σε 45 ημέρες έκαναν εγγραφή

Προσωπικός γιατρός - Πλεύρης: 4 εκατ. σε 45 ημέρες έκαναν εγγραφή
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των πολιτών ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των πολιτών στο θεσμό του «Προσωπικού Γιατρού», καθώς 4 εκατομμύρια πολίτες έκαναν εγγραφή στο σύστημα μέσα σε 45 ημέρες.

Στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι οι πολίτες αγκάλιασαν το θεσμό, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν για για ένταξη 4 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το 30% των γιατρών μπήκε εντός του Αυγούστου με την κάλυψη στην περιφέρεια να κινείται άνω του 70% και σήμερα να υπάρχουν 650.000 κενές θέσεις σε όλη την περιφέρεια.

Τις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ καθώς στόχος είναι να μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα και ο θεσμός να λειτουργεί «δυναμικά».

Ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε μάλιστα, ότι μόλις καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός θα ακολουθήσει η υπαγωγή στο σύστημα των παιδιάτρων.

«Στόχος είναι μέχρι 31.12.2022 να έχει εγγραφεί στο σύστημα ο ενήλικος πληθυσμός, με την υπαγωγή στο σύστημα περισσότερων ειδικοτήτων γιατρών και ιδιωτών», είπε.

Ο Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες, κυρίως στην Αττική όπου απαιτείται πληθώρα γιατρών, καθώς το σύστημα θα είναι πιλοτικό, προκειμένου να έχει πλήρη εφαρμογή από 1.1.2023.

«Μέχρι 31.12.2022, θα έχουμε την κάλυψη που θέλουμε από γιατρούς. Από τον Οκτώβριο αρχίζουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού, ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες και να συμπληρώνεται ο φάκελος τους», είπε.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Υγείας σχολίασε τη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», λέγοντας:

«Σήμερα, πάει ο κ. Ξανθός με τον κ. Τσίπρα, σε ένα νοσοκομείων που άφησαν αναμονή χειρουργείων 2.853, να κάνουν κριτική σε τι;», είπε ο υπουργός και έδωσε τα στοιχεία για τις αναμονές χειρουργείων από το 2019 μέχρι σήμερα, ήτοι 2.853 αναμονές το 2019, 2.438 το 2020, 2.795 αναμονές το 2021, 2925 αναμονές το 2022. «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί τα παιδιά πρέπει να χειρουργούνται σε γρήγορο χρόνο. Αλλά εσείς που πάτε σήμερα εκεί, αγνοείτε την κατάσταση όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ