ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Θα απαντάμε στην γλώσσα που καταλαβαίνει η Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Θα απαντάμε στην γλώσσα που καταλαβαίνει η Ελλάδα
«Μιλήσαμε με τις ΗΠΑ και τους είπαμε ότι δεν θα πρέπει να είναι παιχνίδι των Ελλήνων», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ AP Photo/Darko Vojinovic

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας στην εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Hurriyet , αναφέρθηκε και σήμερα, Παρασκευή, στην στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει η Ελλάδα η οποία εξοπλίζει τα νησιά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις δύο επιστολές που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών:

«Τα αποφασιστικά και σίγουρα βήματά μας έχουν οδηγήσει σε παράνοια την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε αδύναμες και πολιτικές απαντήσεις σε αυτές τις επιστολές. Δεν δόθηκε καμία νομική απάντηση. Συντάξαμε και τρίτη επιστολή. Θα δούμε αν η Ελλάδα θα συντάξει ξανά μια επιστολή με τέτοιο δημαγωγικό περιεχόμενο», είπε.

Για τον ρόλο των ΗΠΑ υποστήριξαμε ότι «μιλήσαμε με τις ΗΠΑ και τους είπαμε ότι δεν θα πρέπει να είναι παιχνίδι των Ελλήνων».

Αναφορικά με την άρση του εμπάργκου όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ είπε ότι:

«Ενημερώσαμε για τα βήματα που θα κάνουμε σχετικά με την Κύπρο. Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν θα παραχωρήσουμε κανένα δικαίωμά μας σε κανέναν. Όλοι θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Η Τουρκία είναι ο μόνος πρωταγωνιστής. Θα απαντήσουμε με συγκεκριμένα βήματα στην απόφαση αυτή».

Και νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εξαπέλυσε απειλές λέγοντας πως «ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η μεταφορά αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά της Μυτιλήνης και της Σάμου ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αντιδράσεις μας απέναντι στις ελληνικές προκλήσεις θα είναι συνεχείς. Φυσικά, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς. Θα λάβουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ