ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν επιδιώξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα ανταποκριθούμε θετικά

Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν επιδιώξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα ανταποκριθούμε θετικά
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου © Intime p.a.

Στο ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο τετ-α-τετ των δύο ηγετών στην Πράγα, στο πλαίσιο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «αν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί πιο διεξοδικά για το ποιο θα ήταν το πιθανό περιεχόμενο της ατζέντας μιας τέτοιας συνάντησης.

«Εάν αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά της Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση θα το αξιολογήσει και θα κρίνει αναλόγως. Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας όπως και η ακραία ρητορική της Τουρκίας εναντίον μας. Εάν και εφόσον μας προτείνουν κάτι τέτοιο, τότε θα ανταποκριθούμε με θετική διάθεση», είπε συγκεκριμένα.

Θυμίζεται ότι στις 6-7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, παρουσία και των ηγετών των δύο χωρών.

Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών στην Πράγα, όπως σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, θα είναι ωστόσο το ενεργειακό πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση περί του ρόλου των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική κρίση, ο εκπρόσωπος ανέφερε:

«Αναγνωρίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, και ότι η κυριαρχία μας δεν αμφισβητείται, όπως και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο που δείχνουν ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό για τα F-16. Όλοι οι σύμμαχοί μας αλλά κι ο υπόλοιπος κόσμος στέκονται απέναντι σε κάθε αναθεωρητική διάθεση».

«Πρακτικές λύσεις, όχι αερολογίες»

«Ζούμε σε μια εποχή οξυμένων προβλημάτων τα οποία προκλήθηκαν από την πανδημία και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κρίσεις είναι εισαγόμενες αλλά οι συνέπειές τους αφορούν τόσο την πατρίδα μας όσο και τους πολίτες», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Απέναντι στα προβλήματα απαιτούνται γρήγορες και άριστα μελετημένες αποφάσεις. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και μηχανισμός τάχιστης πραγμάτωσης των αποφάσεων αυτών ώστε να μειωθεί σταδιακά η ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους», τόνισε.

«Η κοινωνία απαιτεί πρακτικές λύσεις. Η κοινωνία απαιτεί πολιτικό πραγματισμό. Όχι θεωρίες, όχι αερολογίες, όχι δημιουργία νέων πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων», είπε. Επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση που «προτιμά να σηκώνει σκόνη και θόρυβο», κατηγορώντας τη ότι είναι παγιδευμένη σε μικροκομματικούς υπολογισμούς και αποκομμένη στην ουσία από τις αγωνίες των πολιτών όπως και αδιάφορη για τη διεθνή πραγματικότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της προηγούμενης εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση παρήγαγε απτό και ορατό έργο ενώ η αντιπολίτευση αναλώθηκε σε μια αντικυβερνητική ρητορική χωρίς αντίκρυσμα.

Επιχείρησε όπως είπε έναν σύντομο και περιεκτικό απολογισμό ώστε να φανεί με τεκμήρια πώς απ' τη μια η κυβέρνηση αξιοποιεί το χρόνο για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών την ώρα που η αντιπολίτευση τον σπαταλά ανωφελώς τόσο για την κοινωνία όσο και για την πατρίδα.

Αναφέρθηκε ξεκινώντας από τη νέα μεγάλη επένδυση της Google που όπως είπε μετατρέπει σε ψηφιακή πύλη τη χώρα μας και εκτιμάται ότι θα προσθέσει πολλαπλασιαστικά στην ευρύτερη οικονομία 2,2 δισεκ. ευρώ και 20.000 έμμεσες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε νωρίτερα του αναμενομένου 28 μεταρρυθμιστικά επενδυτικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες τη δεύτερη και μέρος της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022.

Τρίτον- όπως είπε- παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Σεπτέμβρης δε έκλεισε με αύξηση σχεδόν 50% των τουριστικών αυξήσεων και των εσόδων σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Περνώντας σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη λειτουργία των νέων ψηφιακών ΚΕΠΑ, στο ότι απονεμήθηκαν ήδη το 97% των εκκρεμών συντάξεων, στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά της χορήγησης προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής με νόμο του κράτους για τον ιό HIV και την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νέου μηχανισμού εναέριας διάσωσης για πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών σε δομές υγείας.

«Ξεριζώθηκε ένα άβατο ανομίας»

Για την ασφάλεια και την άμυνα, τόνισε ότι χάρη στην καλά σχεδιασμένη κυβερνητική πολιτική ξεριζώθηκε ένα ακόμα άβατο ανομίας στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης του ΕΜΠ. Επίσης εντάχθηκε στο οπλοστάσιο του Πολεμικού μας Ναυτικού η πυραυλάκατος που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

Στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε ότι η Κομισιόν υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας. Η ΔΕΠΑ εμπορίας ολοκλήρωσε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία με τη γαλλική Total που εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου στη χώρα μας έως το Μάρτιο του 2023. Ακόμη τέθηκε σε εμπορική λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής οδηγώντας σε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «απ' όλα αυτά προκύπτει ότι η κυβέρνησή μας σε αντίθεση με την αντιπολίτευση αποτελεί σταθερά παράγοντα και μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα γρήγορα και αποφασιστικά με απόλυτη συναίσθηση σοβαρότητας αλλά και του βαθμού δυσκολίας που έχουν βάλει στη ζωή του λαού μας».

Κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε εκτενώς στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Βέρα Γιούροβα, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα Αξιών και Διαφάνειας και τις λοιπές επαφές που είχε η Ευρωπαία αξιωματούχος στη χώρα μας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά στα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών και της διαφάνειας. Υπογραμμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αντιπρόεδρο, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο και τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Την Παρασκευή η κα Γιούροβα συμμετείχε σε προγραμματισμένη συνάντηση με την «Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», που συγκροτήθηκε στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο. Η κυρία Γιούροβα συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, για τη συγκρότηση της ομάδας αυτής και σημείωσε ότι η Ελλάδα με αυτήν την πρωτοβουλία πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ