ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλύτερη ακρίβεια το 2023 - Η διερεύνηση των υποκλοπών μόλις ξεκίνησε

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλύτερη ακρίβεια το 2023 - Η διερεύνηση των υποκλοπών μόλις ξεκίνησε
Για αφαίμαξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων μέσα από τους έμμεσους φόρους, τα έσοδα των οποίων έχουν εκτοξευτεί λόγω ακρίβειας, προς όφελος ολιγαρχικών συμφερόντων κάνουν λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Ειλημμένη εδώ και καιρό ήταν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για επιστροφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Κι αυτό γιατί ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας είχε επιδείξει κομματικό πατριωτισμό όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διαγραφή του μέχρι και χθες Δευτέρα.

Η δημοσίευση της μελέτης Λύτρα και η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου δημιούργησαν απλώς το τάιμινγκ που περίμεναν στην αξιωματική αντιπολίτευση για να ανακοινώσουν την επιστροφή Κουρουμπλή.

Στο μεταξύ και με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως επιβεβαιώνει ότι ο επόμενος χρόνος θα φέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και μείωση εισοδημάτων από το 2022.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κάνουν λόγο για αφαίμαξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων μέσα από τους έμμεσους φόρους, τα έσοδα των οποίων έχουν εκτοξευτεί λόγω ακρίβειας, προς όφελος ολιγαρχικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ευρώ ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων.
  • Τα φορολογικά έσοδα συνολικώς είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως:

  • Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από δύο μονάδες το μέσο όρο της.
  • Έρχεται, όπως εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ, νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ που θα ξεπεράσουν το 10%.
  • «Η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν εκτός τόπου και χρόνου».
  • Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε τη χρονική περίοδο 2019- 2021.
  • Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.
  • Το πετρέλαιο κίνησης καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, με την τιμή του να ξεπερνά αυτή της βενζίνης.

Πάντοτε κατά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδοτεί την αισχροκέρδεια με τα λεφτά που πληρώνουν οι πολίτες στο ΦΠΑ. Όχι μόνο αρνείται να βάλει ένα φρένο, αλλά την επιδοτεί κιόλας. Ενδεικτικό είναι πως εκτός από τους παραγωγούς ενέργειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, οι εταιρίες διύλισης πετρελαίου καταγράφουν πρωτοφανή υπερκέρδη, τα οποία πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμένοι. Το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι το 2023 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2022, με ραγδαία φτωχοποίηση των πολιτών, χωρίς καμία διάθεση από την κυβέρνηση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας, εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά κι εργαζόμενους και κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό ενός δισ. ευρώ, μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας. Μόνο ανάχωμα στο όργιο αισχροκέρδειας και την ξέφρενη πορεία των τιμών, που ευνοεί τον κ. Μητσοτάκη αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντα που θέλει και μαζεύει αυξημένα έσοδα για δήθεν επιδοματική πολιτική, είναι η πολιτική αλλαγή και η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από μία προοδευτική κυβέρνηση, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως κάθε ημέρα που περνά γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως ενώ στη χώρα μας ο πρωθυπουργός επιχειρεί με κάθε τρόπο να το συγκαλύψει, κλείνοντας άρον άρον τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, μετά από αποκλεισμούς κρίσιμων μαρτύρων, επίκληση του απορρήτου πέρα από κάθε συνταγματική πρόβλεψη, απειλές σε όσους τολμήσουν να αποκαλύψουν την αλήθεια κι αφού καθυστερεί όσο μπορεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών Διαφάνειας μετά την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη, που ζήτησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή στη Europol ζητώντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τις δυνατότητες που διαθέτει προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την αρμόδια Επίτροπο, Βέρα Γιούροβα, «όπου εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του κράτους δικαίου και υπέρμαχος της διαλεύκανσης του σκανδάλου», η PEGA στη σχετική της επιστολή ρητώς αναφέρεται σε απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαλευκάνει την υπόθεση, «επιβεβαιώνοντας ότι πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη, ενώ η κυρία Γιούροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σημειώνει πως ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι του σκανδάλου».

«Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο, μην διστάζοντας να προσβάλλει ακόμα και την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία και να κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τους νόμους. Οι επιδιώξεις του αυτές είναι πλέον ξεκάθαρες τόσο στους πολίτες όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν τελείωσε. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των αποκαλύψεων. Άλλωστε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκληθεί εκ νέου- έστω και καθυστερημένα - η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει στην υπόθεση κι από τα οποία δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ ο κ. Μητσοτάκης. Η επιχείρηση συγκάλυψης θα αποτύχει και οι απαιτούμενες απαντήσεις θα δοθούν», συμπληρώνουν οι ίδιες κομματικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ