ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Turkaegean: Ο ΣΥΡΙZA ζητεί ενημέρωση της Βουλής για το πόρισμα της ΕΔΕ

Turkaegean: Ο ΣΥΡΙZA ζητεί ενημέρωση της Βουλής για το πόρισμα της ΕΔΕ
Η αξιωματική αντιπολίτευση ρωτά εάν έχει ολοκληρωθεί η διενέργεια της ΕΔΕ και αν ναι σε ποιο πόρισμα κατέληξε ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Την άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις ενημέρωση της Βουλής για το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με την υπόθεση Turkaegean, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 49 βουλευτών του στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι εδώ και ένα χρόνο που η Τουρκία είχε καταθέσει αίτηση στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία (EUIPO) για την δυνατότητα χρήσης της λέξης «Turkaegean» ως εμπορικό σήμα δεν υπήρξε καμία εγρήγορση και καμία αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

«Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αδιαφόρησαν -επί μήνες- για τη δυνατότητα που είχε η χώρα μας να καταθέσει ένσταση με αποτέλεσμα την επίσημη κατοχύρωση του σήματος στην Τουρκία μέχρι τις 16 Ιουλίου του 2031. Eιδικά στη σημερινή συγκυρία θα έπρεπε, να έχει δοθεί σαφής οδηγία στην αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση των σχετικών αιτήσεων», υποστηρίζουν και προσθέτουν πως αντ΄ αυτού, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης προσπάθησε να μεταθέσει τις ξεκάθαρα πολιτικές ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες διατάσσοντας στις αρχές Ιουλίου τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Έκτοτε, σημειώνουν, έχει παρέλθει διάστημα τριών μηνών και ουδεμία ενημέρωση έχει υπάρξει προς την Εθνική Αντιπροσωπεία σχετικά με το αποτέλεσμα του πορίσματος αλλά και συνολικά με την έκβαση της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ολιγωρία και διαχειριστική ανεπάρκεια στην κυβέρνηση και στην υπόθεση Turkaegean που αποδεικνύονται καταστροφικές τόσο για την οικονομία όσο και για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση οι 49 βουλευτές ζητούν απαντήσεις για το εάν έχει ολοκληρωθεί η διενέργεια της ΕΔΕ και αν ναι σε ποιο πόρισμα κατέληξε. Επίσης, ρωτούν σε περίπτωση απαλλαγής των αρμόδιων υπαλλήλων από οποιαδήποτε ευθύνη, από ποιον θα αναζητηθούν τελικά ευθύνες για τον χειρισμό της υπόθεσης και τέλος εάν έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που επιβάλλει η σοβαρότητα της υπόθεσης και αν ναι, ποια τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ενεργειών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ