ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Πράγα ο Τσίπρας, θα ζητήσει και πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Στην Πράγα ο Τσίπρας, θα ζητήσει και πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα προσέλθει στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών προκειμένου να θέσει τρεις άξονες EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε σήμερα Τετάρτη για την Πράγα, όπου και θα συμμετάσχει στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα προσέλθει στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών προκειμένου να θέσει τρεις άξονες, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Ο πρώτος αφορά τη στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι- Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να τονίσει πως ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια «κούρσα εθνικών επιδοτήσεων» που θα αφήνει τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας, αλλά κι ανεξέλεγκτων ελλειμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του κι όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, αλλά δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θυμίσει τη πρωτοβουλία Ντράγκι και να θέσει ερωτήματα όπως για το αν θα παλέψουμε για την ειρήνη και θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν τους υπνοβάτες προς τον γκρεμό, αφήνοντας να καθορίζουν τις εξελίξεις αποκλειστικώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Και, τέλος, θα αναφερθεί στην τουρκική επιθετικότητα και στην πρόσφατη παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία, ζητώντας επιτακτικώς η ΕΕ να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί αν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικώς του 28ου μεσημβρινού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπογραμμίσει πως δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του «Oruc Reis» και γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ