ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αριθμοί που δείχνουν πως οι άνθρωποι δυστυχούν

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αριθμοί που δείχνουν πως οι άνθρωποι δυστυχούν
«Με αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση είναι σαν να μην υπάρχει. Ή θυμίζει την ορχήστρα του Τιτανικού που συνέχιζε να παίζει παρά τη σύγκρουση με το παγόβουνο», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που δυστυχούν», αναφέρουν χαρακτηριστικώς στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υποστηρίζοντας πως «στην ενεργειακή και οικονομική κρίση που ζούμε οι αριθμοί είναι μάρτυρες της οριζόντιας διάλυσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, του "θανάτου του εμποράκου" που επιστρέφει ξανά δέκα χρόνια μετά– πάλι με κυβέρνηση ΝΔ», όπως επισημαίνουν.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν με νόημα πως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ελλάδα και για του λόγου τους το αληθές παραθέτουν ορισμένα παραδείγματα:

  • Η Ελλάδα έχει βρεθεί ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε ήδη από το 2019– «όταν η ενεργειακή κρίση δεν ήταν καν ορατή». Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 220% την ίδια ώρα που ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ είναι 60%.
  • Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για τα νοικοκυριά και καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση για τις επιχειρήσεις.
  • Το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων πηγαίνει αποκλειστικώς σε ενοίκιο και τρόφιμα: «Μόνο το Σεπτέμβριο οι εταιρείες ενέργειας είχαν υπερκέρδη 500 εκ. ευρώ. Τα έσοδα από το ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά τέσσερα δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των πολιτών και με αυτά επιδοτεί την αισχροκέρδεια», διατείνονται στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

- Το 71% των πολιτών έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής λόγω ακρίβειας. Οι μισθωτοί στην Ελλάδα στερούνται δύο μισθούς το χρόνο από τις αυξήσεις στο ρεύμα.

«Με αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση είναι σαν να μην υπάρχει. Ή θυμίζει την ορχήστρα του Τιτανικού που συνέχιζε να παίζει παρά τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Όμως δεν πάει άλλο. Χρειάζονται διαρθρωτικά μέτρα κι αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον πληθυσμό. Να γίνει αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, να μπει πλαφόν στην κερδοφορία στη λιανική αγορά του ρεύματος στο 5%, να εφαρμοστεί έκτακτος φορολογικός συντελεστής, όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στα διυλιστήρια. Ήδη έχουμε αργήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο χειμώνας έρχεται κι ο χρόνος λιγοστεύει. Όσο η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους πολίτες κι όσο ο μήνας δεν βγαίνει, οι δυσκολίες θα πολλαπλασιαστούν», σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ