ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι σε κάθε επίπεδο και λειτουργούμε με άρτιο σχεδιασμό

Οικονόμου για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι σε κάθε επίπεδο και λειτουργούμε με άρτιο σχεδιασμό
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις τρέχουσες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή. 

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε λέγοντας πως η «διήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Πράγα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είναι ευδιάκριτη το αποτύπωμά της για τη χώρα μας. Διαμορφώνεται πλέον ένας κοινός τόπος στο συμβούλιο για μια δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο.

Μετά από επίμονη προσπάθεια, οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί από την πρόεδρο της επιτροπής και βρίσκονται γόνιμο έδαφος στο Συμβούλιο».

Όπως υπενθύμισε αύριο, Τρίτη, συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για να εξετάσει τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της πρότασης αυτής. «Έστω και αργά η Ευρώπη μπορεί να κάνει το αποφασιστικό βήμα που απαιτούν οι καιροί και επιβάλλουν οι αρχές αλληλεγγύης λαμβάνοντας οριστικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Οικονόμου.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Για τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε πως «όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν την απόπειρα διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και την αποστομωτική απάντηση του πρωθυπουργού, η οποία έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση και αναίρεσε το αφήγημα του κ. Ερντογάν. Έγινε εμφανές στο διεθνές προσκήνιο πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που κατά καιρούς διατυπώνει. Το μήνυμά μας είναι σταθερό και ξεκάθαρο. Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται. Κρατά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο αλλά κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και δεν πρόκειται όπως τόνισε ο πρωθυπουργός να αφήσει καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Οικονόμου τόνισε πως: «Χτες, όπως γνωρίζετε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Σούκρι για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την παράνομη συμφωνία της Τρίπολης με την Τουρκία. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως επισήμαναν οι υπουργοί η θητεία της προσωρινής κυβέρνησης έχει λήξει προ πολλού οπότε δεν έχει καμία αρμοδιότητα για συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης κυρίως όμως δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και για τις δύο χώρες. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι το λεγόμενο μνημόνιο του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο ενώ καταγγέλθηκε και από το κοινοβουλίου της Λιβύης».

Ακόμη, επισήμανε πως πολλές χώρες έχουν καταδικάσει τη συμφωνία αυτή.

Για το μετρό του Πειραιά

Αναφορικά με την επέκταση του μετρό του Πειραιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως:

«Πρόκειται για έργο με μεγάλο κοινωνικό πρόσημο. Εξυπηρετούν κυρίως εκείνους που δεν έχουν να μετακινηθούν με άλλο τρόπο. Η κυβέρνηση κάνει πράξη το κεντρικό της σύνθημα. Κάποιες κυβερνήσεις έτρεξαν πιο γρήγορα, άλλες κινήθηκαν πιο αργά. Κάποιες παραδίδουν πραγματικά έργα και άλλες παρουσίαζαν μουσαμάδες. Με την έναρξη λειτουργίας των τριών σταθμών προβλέπεται αύξηση κατά 132.000 επιβάτες. Το όφελος για τους Πειραιώτες και όχι μόνο είναι τεράστιο».

Οικονομική πρόοδος και αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους, κατά τη διάρκεια μάλιστα δυο εξωγενών κρίσεων, της υγειονομικής και της ενεργειακής, μας προσφέρει πολύτιμα μέσα για να μπορέσουμε αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και να στηρίξουμε την κοινωνία, αλλά και τις επιχειρήσεις όσο περισσότερο γίνεται.

Η μεγέθυνση του εθνικού εισοδήματος από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 είναι αξιοσημείωτη. Παρά την παγκόσμια και εθνική ύφεση που προκάλεσαν η πανδημία και τα lockdowns, η ελληνική οικονομία κατάφερε να μεγεθυνθεί σωρευτικά τους τελευταίους 33 μήνες κατά 5 μονάδες. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023 που κατατέθηκε στη Βουλή, το Α.Ε.Π. εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 210 δισ. ευρώ το 2022 από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2019. Την ίδια περίοδο η ευρωζώνη παρουσιάζει υποδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, η δε Γερμανία σχεδόν μηδενικό.

Επίσης, αποκλιμακώνεται το δημόσιο χρέος μετά την πρόσκαιρη αύξηση του 2020 εξαιτίας των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, το χρέος της Γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 169,1% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. στο τέλος του 2022, σε σχέση με το 193,3% του Α.Ε.Π. το 2021. Μιλάμε δηλαδή για μια μείωση κατά 24,2% σε σχέση με το χρέος του 2021. Το 2023, το χρέος της Γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 161,6% ως ποσοστό του Α.Ε.Π., παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πρακτικά μιλάμε για την ταχύτερη μείωση δημοσίου χρέους στην Ε.Ε. και αυτό σε συνθήκες που είχαμε αναγκαστική δημοσιονομική επέκταση.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η ταχεία απομείωση του δημοσίου χρέους δεν έρχεται αναγκαστικά μέσα από την αυστηρή λιτότητα και την επιμονή στην υπερφορολόγηση, αλλά μέσα από την δυναμική αύξηση του Α.Ε.Π. της χώρας.

Φυσικά οι επιτυχίες αυτές δεν προσφέρονται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για εφησυχασμό. Η ακρίβεια είναι το μέγιστο πρόβλημα των πολιτών και προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία σε όλες τις κυβερνήσεις. Οι κρίσεις αυτές που έφεραν την ακρίβεια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ενέσκηψαν πάνω μας, δεν δημιουργήθηκαν εδώ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μας πλήττουν έντονα. Κάθε άλλο. Η ελληνική κοινωνία περνάει πάρα πολύ δύσκολα, ειδικά οι πλέον ευάλωτοι. Και είναι σίγουρα πολύ σκληρό για ένα λαό που βασανιζόταν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, μετά από την πανδημία, ύστερα από τις συνέπειες πολέμου, να είμαστε τώρα αντιμέτωποι και με το φάσμα αυτό της ακρίβειας. Οι αντοχές μας, οικονομικές και ψυχολογικές, δοκιμάζονται σκληρά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από την άλλη όμως οι κριτικές που ακούγονται ότι η κυβέρνηση επαίρεται για την επιτυχία της οικονομικής της πολιτικής, αλλά αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο, είναι μια κριτική η οποία είναι άδικη διότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η κατάσταση εύκολα θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ χειρότερη όσον αφορά την επάρκεια αγαθών και τις τιμές. Αυτά ήδη συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια αγαθών, το ότι η Ελλάδα μπορεί και στηρίζει σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην ενέργεια, στο ότι αντέχουμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες τις οποίες περνάμε είναι αποτέλεσμα και της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής. Αν η οικονομία δεν προόδευε αλματωδώς, όπως εξήγησα προηγουμένως, ώστε να καλύπτει σε κάποιο βαθμό -όχι να μηδενίζει, άλλωστε το είπαμε με ειλικρίνεια- την καλπάζουσα κρίση, τότε θα είχαμε πολλά περισσότερα προβλήματα, τότε θα είχαμε βρεθεί πολλά βήματα πίσω από τις εξελίξεις και τα προβλήματα θα ήταν αφόρητα, χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε πολλές από τις πολιτικές μας η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να τις υιοθετήσει δείχνοντας και αναδεικνύοντας τη σωστή τους κατεύθυνση και το σωστό τους χαρακτήρα».

Για τον 53χρονο στα Σεπόλια

Ερωτώμενος για τον 53χρονο στα Σεπόλια που κατηγορείται πως βίαζε και εξέδιδε την 12χρονη είπε:

«Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί είναι φρικτά, αποτρόπαια. Είναι σοκαρισμένη η κοινωνία. Η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη φροντίζουν να αποσαφηνιστεί κάθε πτυχή να τιμωρηθεί ο ενορχηστρωτής και οι συνένοχοι. Με τις αλλαγές του ΠΚ έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Αν κριθεί ένοχος και καταδικαστεί μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και με ισόβια. Πράγματι ήταν μέλος της ΝΔ είναι σε αναστολή η ιδιότητά του. Η οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της υπόθεσης, στοχοποιώντας πρόσωπα που έχουν φωτογραφηθεί μαζί του αγνοώντας το ποιόν του, είναι απαράδεκτη και αδιανόητη. Πρέπει να εστιάσουμε στο φρικτό αδίκημα και στη στήριξη του θύματος».

Για την επιδότηση του diesel κίνησης

Ερωτώμενος για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει την επιδότηση του diesel κίνησης στην αντλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε:

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Μπαίνουμε στη φάση εφαρμογής όσων έχουμε εξαγγείλει. Το επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο και στο μέγεθός του και στους δικαιούχους. Συνεχίζεται η οριζόντια στήριξη στο ρεύμα. Έχουμε αυτή την παρέμβαση στο diesel θέρμανσης που θα είναι στην αντλία για να ξεκινήσει η τιμή χαμηλότερα από τους φόβους που όλοι είχαμε. Είμαστε εδώ, κάθε καινούργια δυνατότητα αξιοποιείται για το όφελος των πολιτών, πάντα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αναγκών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ