ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

Οικονόμου: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη αλλά δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Πρόκειται άλλωστε για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις τονίζοντας πως «όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν την απόπειρα διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και την αποστομωτική απάντηση του πρωθυπουργού, η οποία έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση και αναίρεσε το αφήγημα του κ. Ερντογάν. Έγινε εμφανές στο διεθνές προσκήνιο πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που κατά καιρούς διατυπώνει. Το μήνυμά μας είναι σταθερό και ξεκάθαρο. Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που προκαλείται. Κρατά ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο αλλά κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και δεν πρόκειται όπως τόνισε ο πρωθυπουργός να αφήσει καμία τουρκική πρόκληση αναπάντητη».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Οικονόμου τόνισε πως: «Χτες, όπως γνωρίζετε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Σούκρι για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την παράνομη συμφωνία της Τρίπολης με την Τουρκία. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως επισήμαναν οι υπουργοί η θητεία της προσωρινής κυβέρνησης έχει λήξει προ πολλού οπότε δεν έχει καμία αρμοδιότητα για συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης κυρίως όμως δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και για τις δύο χώρες. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι το λεγόμενο μνημόνιο του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο ενώ καταγγέλθηκε και από το κοινοβουλίου της Λιβύης».

Ακόμη, επισήμανε πως πολλές χώρες έχουν καταδικάσει τη συμφωνία αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ