ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη δευτερολογία: Παραλάβαμε μια ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας

Μητσοτάκης στη δευτερολογία: Παραλάβαμε μια ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή κρίση μίλησε στη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως οι εκλογές δεν θα γίνουν νωρίτερα. 

«Πείτε στους λογογράφους σας ότι το αξίζουμε καλύτερα είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός», είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα.

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», συνέχισε.

Για το θέμα της ΔΕΗ, είπε: «ακολουθήσαμε σε συγκεκριμένη πορεία, παραλαμβάνοντας μια επιχείρηση η οποία ναι ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Γιατί ναι ο ορκωτός ελεκτής αρνείται να υπογράψει ισολογισμό αυτό κάτι λέει για την αξιοπιστία των στοιχείων και δεν θα διακινδύνευε την υπογραφή αν δεν ήταν απολύτως βέβαιος ότι η εταιρεία μπορούσε να επιβιώσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη ΔΕΗ στις 7 Ιουλίου όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός».

Έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη». Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε επίσης τον κ. Τσίπρα: «τι ακριβώς κάνατε με τις ΑΠΕ τα 4 χρόνια που ήσασταν στην κυβέρνηση;» και δείχνωντας ένα σχεδιάγραμμα σημείωσε πως «το κενό είναι τα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε αυτό το κενό θα υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ».

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα είναι η φθηνότερη και ασφαλέστερη πηγή ενέργειας, σημείωσε.

«Μιλήσατε για την αδυναμία, αδιαφορία της κυβέρνησης να φορολογήσει τους παραγωγούς ενέργειας», συνέχισε και τόνισε πως «εμείς δεν επιτρέπουμε πλέον στις εταιρείες να παράγουν υπερκέρδη. Αν το κάνουν τα παίρνουμε εν τη γενέσει τους».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, είπε πως «από την πρώτη στιγμή ήμασταν υπέρμαχοι στο πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πλέον 15 χώρες της ΕΕ στηρίζουν αυτήν την πρόταση, είπε κάνοντας λόγο για μία επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως γνωρίζει η κυβέρνηση πως η «χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, δεν ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι αλλά η κυβέρνηση έχει μιλήσει με πράξεις».

Όπως είπε, «η ανάπτυξη που ήρθε στην Ελλάδα ήταν από τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια, δημιουργούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ο κατώτατος μισθός είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πάνω από της Πορτογαλίας και την 1η Μαϊού του 2023 θα αυξηθεί ξανά».

O πρωθυπουργός σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή κλίματος και στην ανάπτυξη που ήρθε, όπως είπε, από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμη την πλήρη της δυναμική. Όμως σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».

«Είμαστε κοντά στις εθνικές εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μιλήσατε συνολικά πάνω από 1 ώρα. Απευθύνεστε στον λαό απαιτώντας να με αντικαταστήσετε, πόσο χρόνο αφιερώσατε για να πείτε τι θα κάνετε; 30 δευτερόλεπτα αφιερώσατε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας. Τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας δείχνει ότι έρχεστε σήμερα και λέτε όσα λέγατε το 2014. Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το έβδομο θαύμα του κόσμου η Ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι Financial Times. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ