ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος προς Ακάρ: «Όσο υπάρχει απειλή, ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας»

Παναγιωτόπουλος προς Ακάρ: «Όσο υπάρχει απειλή, ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας»
INTIME

Απάντηση στον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ και το μήνυμα υπέρ του διαλόγου Αθήνας - Άγκυρας «χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων» που θέλησε να στείλει, έδωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής για τα όσα είπε ο Χουλουσί Ακάρ για την επανεκκίνηση των συζητήσεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ περί αποδυνάμωσης της εθνικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου με την μεταφορά τεθωρακισμένων στην Ουκρανία ο κ. Παναγιωτόπουλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Όλοι γνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που εκφράζει προβληματισμούς μέσω διαφόρων κύκλων, ότι η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιδοθεί σε προσπάθεια να εξοπλιστεί, να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η συνολική αποτρεπτική ισχύς της. Όλοι το αναγνωρίζουν εκτός από εσάς που λίγο πολύ μας λέτε ότι υπονομεύουμε την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ε, όχι, είναι άδικη και εξωφρενική η κριτική σας και απαράδεκτη η στάση σας», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επανέλαβε ακόμη, ότι δεν υπάρχει το παραμικρό κενό στα νησιά από τη μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία. Όπως είπε, τα πρώτα 20 σοβιετικά, παλαιού τύπου τεθωρακισμένα BMP (από τα συνολικά 40) βρίσκονται ήδη στην Βόρεια Ελλάδα προκειμένου από εκεί να μεταφερθούν στην Ουκρανία ενώ τα πρώτα 10 Marder θα φτάσουν στη χώρα έως τις 21 Οκτωβρίου.

«Η ανάπτυξη τους σε μονάδες έχει σχεδιαστεί από το ΓΕΕΘΑ ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό», είπε και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΘΑ εξετάζει, οικονομικά, πρόταση της εταιρείας Rheinmetall μέσω της οποίας η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ακόμα 100 τεθωρακισμένα Marder.

Ακάρ: Διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς παρεμβάσεις τρίτων

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας «χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων», ενώ εξέφρασε την πρόθεση για επανεκκίνηση των συζητήσεων στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η τουρκική πλευρά αναμένει μια καλή λύση, αλλά σημειώνοντας με νόημα ότι η Άγκυρα εξετάζει και εναλλακτικές επιλογές.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο κ. Ακάρ, προσθέτοντας:

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Για αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Θεωρούμε ότι η διατήρηση των σχέσεών μας με τρόπο που να μην προκαλεί εντάσεις είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες διαχωρισμού και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Αξιολογούμε ότι αυτές ο μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Οι αντιπροσωπείες μας συναντήθηκαν δύο φορές στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Πήγαμε στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μία φορά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκφράσαμε την άποψη ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, είναι ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ελπίδα μας είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα φιλίας, να μοιράζονται όλα τα πλούτη δίκαια και να αναδυθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι η προσδοκία μας από τρίτες χώρες για τη λύση των προβλημάτων είναι να δουν τα δικαιολογημένα και λογικά επιχειρήματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να μην εξετάσουν το θέμα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά να δουν την γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι σε περίπτωση που πάρουν θέση θα συμβάλει όχι στη λύση των γεγονότων, αλλά στο αδιέξοδο», υπογράμμισε ακόμη.

Ερντογάν: «Είναι όλα έτοιμα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Πάντως, την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι δεν δείχνει να συμμερίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που έβαλε ακόμη μια φορά την Ελλάδα στο στόχαστρο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από την Αστάνα, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα ελληνικά νησιά και την Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, συνεχίζοντας την εμπρηστική του ρητορική, είπε ότι η Άγκυρα έχει λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις απέναντι στην Ελλάδα:

«Bλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και το τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε:

«Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία.Βέβαια, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Αναφορικά με τα F-16 εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις εξελίξεις: «Αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά το F16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ