ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί σπεύδουν να κλείσουν τα ψηφοδέλτια - Το μεγάλο στοίχημα της απεργίας

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί σπεύδουν να κλείσουν τα ψηφοδέλτια - Το μεγάλο στοίχημα της απεργίας
Τη μάχη του σταυρού θα μπορέσουν να δώσουν κι όσοι συμπληρώνουν ή έχουν ήδη συμπληρώσει δύο κοινοβουλευτικές θητείες, αφού αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή η σχετική απαγορευτική διάταξη του Καταστατικού να τύχει εφαρμογής σε ύστερο χρόνο ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί, λόγω των σκανδάλων, της αισχροκέρδειας στην αγορά και της συνεπακόλουθης δημοσκοπικής του πτώσης, να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα από την προσεχή άνοιξη.

Γι’ αυτό και, ανάμεσα σε άλλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιταχύνουν και τους ρυθμούς κατάρτισης των ψηφοδελτίων τους για τις βουλευτικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να ανακοινωθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, με κενά σε κάθε περιφέρεια κι ανοιχτό το ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου να μπορέσει κι ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει τις κινήσεις που επιθυμεί και με πρόσωπα που δεν ανήκουν ως μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη μάχη του σταυρού θα μπορέσουν να δώσουν κι όσοι συμπληρώνουν ή έχουν ήδη συμπληρώσει δύο κοινοβουλευτικές θητείες, αφού αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή η σχετική απαγορευτική διάταξη του Καταστατικού να τύχει εφαρμογής σε ύστερο χρόνο.

Ως προς την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στην Κουμουνδούρου αναμένουν ντόμινο εξελίξεων τόσο στο επίπεδο των αποκαλύψεων όσο και σε αυτό των θεσμικών πρωτοβουλιών και κινήσεων.

Στο τελευταίο εντάσσεται και η σημερινή (Τρίτη) δημοσιοποίηση από την Επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής του προσχεδίου πορίσματος ύστερα από τις επαφές που είχε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αναμένεται να είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως στην παρούσα φάση τουλάχιστον δεν έχουν κανένα λόγο να καταθέσουν πρόταση μομφής και να βοηθήσουν τον κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Διαρρέουν, άλλωστε, πως θα χρησιμοποιήσουν αυτό το κοινοβουλευτικό όπλο μόνο αν κι όταν προκύψει φανερή απώλεια της δεδηλωμένης.

Από την άλλη, πάντως, δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ιδίως αν πυκνώσουν οι δηλώσεις αποστασιοποίησης βουλευτών της συμπολίτευσης ή και υπουργών.

Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η αυριανή γενική απεργία είναι μια πολύ καλή αφορμή ώστε να πραγματοποιηθεί ένα παλλαϊκό αντικυβερνητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το οποίο αναλόγως με το μέγεθός του μπορεί να οδηγήσει και σε άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνουν, εξάλλου, ακρίβεια και καταβαράθρωση των θεσμών δεν είναι άσχετες μεταξύ τους έννοιες, αφού υποδηλώνουν την κυβερνητική αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία και την τήρηση της νομιμότητας.

Γι’ αυτό κι ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάταξη μάχης ώστε η απεργία να αποδειχθεί επιτυχής.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, θα βρεθεί σήμερα το πρωί, στις 08.00, στις εγκαταστάσεις των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) στου Ρέντη όπου θα συνομιλήσει με εργαζομένους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ