ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις- Νέο στοίχημα η πορεία του Πολυτεχνείου

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις- Νέο στοίχημα η πορεία του Πολυτεχνείου
Η προσυγκέντρωση του μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καθοριστεί για τις 16.00 στα Χαυτεία (συμβολή Σταδίου και Αιόλου) με το κεντρικό σύνθημα να είναι «Η Δημοκρατία θα νικήσει» Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Θέλουν να νομιμοποιήσουν τις παρακολουθήσεις». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν, ύστερα από ενδελεχή του εξέταση, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την κυβέρνηση.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως εντάσσεται στην προσπάθειά της να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις προσωπικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεσμοποιώντας νέα στεγανά για την ΕΥΠ και εισάγοντας νέες διατάξεις με τις οποίες εξαφανίζονται τα ίχνη των παρακολουθήσεων.

Στην Κουμουνδούρου το χαρακτηρίζουν, επίσης, κατάφωρα αντισυνταγματικό γιατί περιορίζει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, η οποία είναι, η από το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή, για την προστασία του απόρρητου.

Στέκονται ιδιαιτέρως σε τρία σημεία:

  1. «Η ομερτά θεσμοποιείται με τη ρύθμιση του αρ. 3 παρ. 7, η οποία δεν επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη που κατάργησε, και μάλιστα αναδρομικώς, η τροπολογία Πικραμμένου για τη δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου όταν δεν υπάρχει αντίθετος λόγος εθνικής ασφάλειας. Αντιθέτως, προβλέπεται ότι σχετικό αίτημα μπορεί να διατυπωθεί τρία χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης. Με άλλα λόγια, μέχρι τις εκλογές δεν θα ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούνταν όχι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Θανάσης Κουκάκης, αλλά κι όσα άλλα θύματα παρακολουθήσεων από το Predator ενδεχομένως βρίσκονταν και σε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ.
  2. Ενώ βάσει του άρθρου 19 παρ. 2 του Συντάγματος η ΑΔΑΕ είναι το αρμόδιο όργανο για τη διασφάλιση του απόρρητου, η απόφαση για την ανακοίνωση της παρακολούθησης στον παρακολουθούμενο δεν ανατίθεται πια σε αυτήν, όπως ίσχυε μέχρι την αντισυνταγματική κι αντίθετη στην ΕΣΔΑ τροπολογία Πικραμμένου, αλλά σε τριμελές όργανο, όπου την πλειοψηφία θα έχουν ο διοικητής και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, αυτοί δηλαδή που αποφάσισαν την παρακολούθηση (άρ. 3 παρ. 7). Η σύμπτωση, όμως, ελεγκτή κι ελεγχόμενου έρχεται σε αντίθεση με πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  3. Η ενίσχυση των στεγανών και η προσπάθεια πλήρους ελέγχου προκύπτει κι από το ότι:
  • το βασικό κενό που έχει παρατηρηθεί στην εφαρμογή του νόμου, δηλαδή να μην υπάρχει συνοπτική αιτιολογία για τον ακριβή λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο διατάσσεται η παρακολούθηση, ώστε να μπορεί να ασκήσει έλεγχο η ΑΔΑΕ, δεν θεραπεύεται.
  • Προβλέπεται η καταστροφή όχι μόνον του υλικού παρακολούθησης από την ΕΥΠ, αλλά και του υλικού τεκμηρίωσης για την άρση απόρρητου για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρ. 4 παρ. 5), δηλαδή η εξαφάνιση κάθε ίχνους για το γιατί διατάχθηκε η παρακολούθηση.
  • Προβλέπεται αυτόματη καταστροφή του υλικού παρακολούθησης μετά από έξι μήνες, αντί για τα πέντε έτη που ισχύουν σήμερα. Ο διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να αποφασίσει διαγραφή υλικού και πριν από την πάροδο των έξι μηνών, χωρίς άδεια ή ενημέρωση ούτε της ΑΔΑΕ, αλλά ούτε καν της τριμελούς επιτροπής (άρ. 4 παρ. 2, παρ. 3).
  • Οι προβλέψεις για την παρακολούθηση των πολιτικών προβλέπουν τυπική έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς στεγανοποιημένη από κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο ή έλεγχο της ΑΔΑΕ γιατί δεν τηρείται αρχείο.
  • Διατηρείται το ΚΕΤΥΑΚ, η ΕΥΠ δηλαδή εντός της ΕΥΠ, που καθιερώθηκε στην προσπάθεια του συστήματος Μητσοτάκη να ενισχύσει την αδιαφάνεια στη λειτουργία της υπηρεσίας».

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προετοιμάζονται και για τη σημερινή (Πέμπτη 17/11) πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ εορτασμού της 49ης επετείου του Πολυτεχνείου, την οποίο θεωρούν ως μία ακόμα αφορμή, μετά την απεργιακή κινητοποίηση της προηγούμενης εβδομάδας, ώστε να δοθεί μήνυμα κοινωνικής ανατροπής της κυβέρνησης.

Η προσυγκέντρωση του μπλοκ του κόμματος έχει καθοριστεί για τις 16.00 στα Χαυτεία (συμβολή Σταδίου και Αιόλου) με το κεντρικό σύνθημα να είναι «Η Δημοκρατία θα νικήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ