ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Ο Σταϊκούρας δεν απάντησε για Κολοβού και Πάτση

Αχτσιόγλου: Ο Σταϊκούρας δεν απάντησε για Κολοβού και Πάτση
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Πυρά της Έφης Αχτσιόγλου κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, μετά τη συζήτηση ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς ο υπουργός Οικονομικών να αναφέρει οτιδήποτε για την υπόθεση της έξωσης της Ιωάννας Κολοβού, αλλά και για τις αποκαλύψεις για τον μέχρι πρότινος βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση.

Η ερώτηση είχε θέμα διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, την «ασυδοσία» τραπεζών και funds και τον κίνδυνο εγγραφής στο δημόσιο χρέος των εγγυήσεων του «Ηρακλή.

«Σήμερα το πρωί είδαμε αποτρόπαιες εικόνες στο σπίτι της δημοσιογράφου, της κυρίας Κολοβού, της οποίας το σπίτι πλειστηριάζεται για μία οφειλή 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζετε», δήλωσε στην πρωτολογία της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχίας.

Η βουλεύτρια Επικρατείας σημείωσε πως την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας έχουν αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα.

«Προς την εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνονται και τα κόκκινα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μειωμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών, όμως, εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται εξαιτίας της αύξησης του κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Η κυρία Αχτσιόγλου έκανε λόγο για συγκεκριμένες τραπεζοκεντρικές επιλογές που έκανε εξαρχής η κυβέρνηση, όπως στον πτωχευτικό και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, να υπάρχει δηλαδή πλήρης ελευθερία σε τράπεζες και funds, καμία δεσμευτικότητα των πιστωτών για ρυθμίσεις και καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας και πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

«Για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι», επισήμανε.

Αναφερόμενη στα funds, η τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε πλήρη ασυδοσία», καθώς δεν απαντούν στις κρούσεις των πολιτών για ρυθμίσεις ή ζητούν υπέρογκα ποσά για να συζητήσουν, χωρίς καν να δεσμεύονται από το περιεχόμενό οποιασδήποτε ρύθμισης.

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε πως έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς ούτε τρεις στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν το επιχείρησαν καν: «Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι προβλέψατε τη συμμετοχή τους κατά βούληση».

Ως «αποκορύφωμα όλης αυτής της κατάστασης» η ίδια χαρακτήρισε την υπόθεση του κ. Πάτση, βουλευτή τότε της ΝΔ, που αγόραζε τα «κόκκινα» δάνεια ανήμπορων πολιτών με δάνεια που έπαιρνε από τράπεζες.

«Δεν είναι μόνο μια εξοντωτική πολιτική, αλλά μια τακτική διά της οποίας στελέχη της ΝΔ κερδοσκοπούν προσωπικά», υπογράμμισε.

Σχετικά με τον «Ηρακλή», που θα έδινε λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, παρατήρησε πως θα γυρίσει μπούμερανγκ στο δημόσιο χρέος, διότι η Eurostat εξετάζει το ενδεχόμενο να εγγράψει τις εγγυήσεις σε αυτό, αυξάνοντάς το ως και 18,7 δισ. ευρώ.

Απευθυνόμενη στον κ. Σταϊκούρα, η κυρί Αχτσιόγλου έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Αναλαμβάνετε την ευθύνη γι’ αυτή την αδιανόητη κι εξαιρετικά δυσχερή κοινωνική κατάσταση; Προτίθεστε να κάνετε κάτι για να βάλετε φραγμό στην ασυδοσία των funds και των servicers; Θα εφαρμόσετε πολιτικές προστασίας της πρώτης κατοικίας; Προτίθεστε να δώσετε κάποια δυνατότητα πραγματικής ρύθμισης των χρεών των πολιτών; Δεσμεύεστε ότι δεν θα υπάρξει εγγραφή του συνόλου ή μέρους των εγγυήσεων του “Ηρακλή” στο δημόσιο χρέος»;

Στη δευτερολογία της, η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν συνολικά, όχι να φαίνονται μειωμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά να επιβαρύνουν την κοινωνία, ενώ την περίοδο 2010- 2014 υπήρξε έκρηξη των «κόκκινων» δανείων.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, πλαίσιο το οποίο παρέτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ για ένα χρόνο και στη συνέχεια η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε με τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονταν σχήματα 120 δόσεων που έδωσαν ανακούφιση για τα χρέη και απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Κύρθε Σταϊκούρα ελέγχεστε, δεν ελέγχετε εσείς την αντιπολίτευση. Κι αντί να δίνετε απαντήσεις, αντί να λογοδοτείτε, κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Θα πείτε κάτι για την υπόθεση Πάτση; Θα πείτε κάτι για την κυρία Κολοβού, που αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν την πόρτα και την έβγαλαν από το σπίτι της για οφειλή 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες; Θα πείτε αν δεσμεύεστε για τη μη εγγραφή μέρους ή του συνόλου των εγγυήσεων του “Ηρακλή” στο δημόσιο χρέος και προσαύξηση του δημόσιου χρέους έως και 18,7 δισ. ευρώ;», αναρωτήθηκε η κα Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στη απόφαση του Άρειου Πάγου, σημείωσε ότι ο νόμος του 2015 έθετε πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις στα funds.

Πρώτα, υποχρέωση πρότασης ρύθμισης στον πολίτη.

Δεύτερον, να φορολογούνται όλες οι πράξεις των funds, ενώ ο νόμος του 2003 προβλέπει πλήρη ελευθερία στα funds να κάνουν γρήγορα πλειστηριασμούς και να βγάζουν χρήματα χωρίς φορολογία και χωρίς προϋπόθεση ρύθμισης στους οφειλέτες.

«Εσείς συνδέσατε τον “Ηρακλή” με το νόμο του 2003. Και ήρθε ο Άρειος Πάγος και έβαλε φρένο με την απόφασή του», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, η κυρία Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι η σημερινή παρουσία του κ. Σταϊκούρα είναι ομολογία ότι έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος, ότι πρώτες κατοικίες θα πλειστηριάζονται για ευτελή ποσά, ότι τα funds λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, ότι τα στελέχη της ΝΔ θα κερδοσκοπούν με προσωπικές στρατηγικές σε βάρος ανήμπορων πολιτών. και η κυβέρνηση θεωρει ότι όλα βαίνουν καλως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ