ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβολή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Σεπτέμβριο

Αναβολή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Σεπτέμβριο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέα αναβολή του Συνεδρίου για μετά την ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, συζητούν στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στη συνεδριάση του άτυπου κυβερνητικού Συμβουλίου "έπεσε" η ιδέα για αναβολή με στόχο να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στο έργο της και να μην υπάρξει εσωστρέφεια. 

Έγκυρες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν στο CNN Greece πως μετά τα θετικά αποτελέσματα στο Eurogroup αλλά και την απήχηση της επίσκεψης Πούτιν, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ταχύτατη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και στην διαχείριση της καθημερινότητας δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση για τον ανασχηματισμό.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στα μέτρα που έχουν ζητήσει οι θεσμοί η κυβέρνηση θα τις προχωρήσει με τροπολογίες μέσα στις επόμενες μέρες. Χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη ως δευτερεύουσας σημασίας και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα να περάσουν.

Οι βασικές αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί για τη δόση

Αλλαγές ζητούνται στην πώληση των κόκκινων δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, το θέμα του ΕΚΑΣ, η διόρθωση στην κλίμακα των φορολογικών εκπτώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και αλλαγές σε ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπονται για τους αγρότες και 40 χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Σε ότι αφορα τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυβερνητικά αναφέρουν ότι δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Επομένως, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η επιστροφή του ΕΚΑΣ δεν θα γίνει από τους ίδιους τους συνταξιούχους που το εισέπραξαν με βάση τα παλιά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά από την υπέρβαση του πλεονάσματος και ομοίως τα ειδικά μισθολόγια δεν θα μείνουν παγωμένα.

Από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εξασφαλιστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα χρηματοδοτηθούν και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να προωθήσει και μία εθνική ατζέντα, που θα στηρίζεται σε μεγάλες διοικητικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η συνταγματική αναθεώρηση και κατ’ επέκταση η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνονται σε αυτές, όμως δεν ανήκουν στις άμεσες στοχεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ