ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με αξιωματούχο του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με αξιωματούχο του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας
Τονίζεται πως γνώμονας της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας - Ισραήλ, είναι η ασφάλεια και η άμυνα των δύο χωρών και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η ισχυρή, κοινή θέληση για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ αναδείχθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Αμίρ Έσελ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατζ.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι γνώμονας της στρατηγικής αμυντικής σχέσης των δύο χωρών είναι η ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράστηκε επίσης, η ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο της, αμοιβαίως επωφελούς, διμερούς συνεργασίας, στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece, στόχος της επίσκεψης του διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας είναι να κλείσει το θέμα που εδώ και έναν χρόνο μένει «παγωμένο» στις ελληνικές καλένδες και δεν είναι άλλο από την υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 27 συστημάτων, των τεχνολογικά προηγμένων πυραύλων ακριβείας SPIKE NLOS για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και ακόμη 8 για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν νέες συμβάσεις για τα SPIKE NLOS της Αεροπορίας Στρατού και τις συλλογές SPICE της Πολεμικής Αεροπορίας αφού τα συστήματα αυτά θα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας και να τρέξει ταυτόχρονα η αναβάθμιση των Επιθετικών Ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64Α.

Η σύμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει τα 335 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι εξασφαλισμένα. Τα 280 εκατομμύρια αφορούν τα εποχούμενα SPIKE NLOS που θα εξοπλίσουν τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και τα νησιά και τα υπόλοιπα 55 εκατομμύρια τα οκτώ συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα SPIKE NLOS για τις Κανονιοφόρους και τέσσερα SPIKE ER2 για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου.

Έντονο Παρασκήνιο

Η απόκτηση των ισραηλινών «υπερόπλων» έχει περάσει από σαράντα κύματα με τη δεδηλωμένη πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην προμήθεια τους. Το πρόγραμμα έλαβε την έγκριση της Βουλής πριν από έναν χρόνο ωστόσο, εξαιτίας διαφόρων ενστάσεων και «γραφειοκρατικών» προβλημάτων κινδύνευσε να μείνει για πάντα στις καλένδες.

Αποφασιστική ώθηση για να προχωρήσει το θέμα δόθηκε κατά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκάντζ, με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας να δίνει σαφείς κατευθύνσεις ώστε να ξεπεραστούν άμεσα όλα τα τεχνικά και μη εμπόδια, μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσει το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ