ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία

Κόντρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Ένταση εκτός και εντός Βουλής προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Την ώρα που νοσοκομειακοί γιατροί διαδήλωναν κατά του νομοσχεδίου στο Σύνταγμα, στην αίθουσα της Ολομέλειας τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

«Το νομοσχέδιο δίνει την χαριστική βολή στο ήδη πληγωμένο και απαξιωμένο ΕΣΥ», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε την κυβέρνηση ότι φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του ΕΣΥ.

Από το ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου «έκτρωμα» ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στους γιατρούς και νοσηλευτές που απεργούν.

«Μόνον τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας θα είναι ωφελημένα, θέλετε να ξεχρεώστε τα γραμμάτια στους κλινικάρχες», είπε και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε:

«Σάπιοι και διεφθαρμένοι ως το μεδούλι είστε».

Εκ μέρους της κυβέρνησης η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε πως το νομοσχέδιο δίνει στην υγεία για πρώτη φορά έναν προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε.

«Σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε το ΕΣΥ και έναν ιδιωτικό τομέα 40%, το μεγαλύτερο απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε», είπε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «δεν είστε προοδευτικοί αλλά οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα ΕΣΥ, 40 χρόνια πίσω. Δεν έχει σχέση με τις σημερινές ανάγκες».

Η κ. Γκάγκα προέβη και σε μια προσωπική αναφορά. «Είμαι γιατρός ΕΣΥ 32 χρόνια, το έχω υποστηρίξει όλη μου τη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι δουλειά όλων μας. Έχουμε γιατρούς που είναι παγκοσμίως γνωστοί, δεν μπορούν να πάνε να κάνουν μαθήματα και να πληρωθούν γιατί απαγορεύεται από το ΕΣΥ. Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ; Πως θα κρατήσουμε τους γιατρούς αν δεν τους δώσουμε δυνατότητες; Θέλετε απολυταρχία και κρατισμό, η δημοκρατία έχει επιλογές όχι παρωπίδες», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ