ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί η Τουρκία με παράνομη NAVTEX: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Προκαλεί η Τουρκία με παράνομη NAVTEX: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
H Tουρκία επαναφέρει για ακόμα μία φορά το ανυπόστατο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» Serkan Avci/Anadolu Agency via Getty Images (File)

Η Άγκυρα δεν κρύβει την ενόχληση της για την άσκηση που έχει προγραμματίσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περιοχή νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης και επιχειρεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας, εκδίδοντας παράνομη αντι-NAVTEX.

Στον χάρτη απεικονίζεται η περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για λογαριασμό του Παρισιού, στην οποία μάλιστα πρόκειται να βρεθεί αύριο, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, και την Παρασκευή η ναυαρχίδα του γαλλικού Στόλου, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX ισχυριζόμενη πως για τη συγκεκριμένη περιοχή, υπεύθυνος για έκδοση NAVTEX είναι ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, επαναφέροντας για μία ακόμη φορά το ανυπόστατο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα περιλαμβάνει πραγματικά πυρά αλλά και πτήσεις των αεροσκαφών Rafale που μεταφέρει το γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Η παρουσία του «Charles de Gaulle» δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την Άγκυρα καθώς εκτός από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η γαλλική ναυαρχίδα έχει πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με δυνάμεις από το Ισραήλ και την Κύπρο, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα νομιμότητας απέναντι στα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ