ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Βαρύ το κατηγορητήριο για την Εύα Καϊλή - Πού στρέφονται οι έρευνες των βελγικών αρχών

Qatar Gate: Βαρύ το κατηγορητήριο για την Εύα Καϊλή - Πού στρέφονται οι έρευνες των βελγικών αρχών
Η Εύα Καϊλή κρατείται στις ίδιες φυλακές που είχε κρατηθεί και στο παρελθόν ο πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός προτού εκδοθεί στην Ελλάδα EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τις έρευνες που διεξάγονται στο Βέλγιο σχετικά με το Qatar Gate που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή (9/12) και που εμπλέκει πολλά πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, που παραμένει προφυλακισμένη σε φυλακή του Βελγίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των βελγικών ΜΜΕ, οι Αρχές σκοπεύουν μέσα στις επόμενες ώρες να προχωρήσουν την υπόθεση που άνοιξε ο ανακριτής στο Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Το τελευταίο είναι εκείνο που θα αποφασίσει εάν οι προσωρινά κρατούμενοι παραπεμπονται σε προφυλάκιση ή όχι.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα θα λάβουν και οι νομικοί εκπρόσωποι της κυρίας Καϊλή τον φάκελο της δικογραφίας, ώστε να ξεκινήσει και η νομική υπεράσπισή της.

Προς κλήτευση και η αδελφή της Ελληνίδας ευρωβουλευτή

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως άμεσα πρόεκειται να κλητευθεί και η αδερφή της Εύας Καϊλή για κατάθεση, αφού έχει μπει στο «μικροσκόπιο» το στενό οικογενειακό περιβάλλον της. Πρόκειται για τη Μανταλένα Καϊλή, η οποία δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας.

Η ίδια, μάλιστα, επικεφαλής της ΜΚΟ «ELONTech» που δίνει νομικές συμβουλές πάνω σε θέματα νέων τεχνολογιών. Πάγια τακτική των βελγικών αρχών είναι οι έρευνες σε πρόσωπα περιστρέφονται γύρω από τους υπόπτους.

Στις κεντρικές φυλακές των Βρυξέλλων κρατείται η Εύα Καϊλή

Την ίδια ώρα, η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει οδηγηθεί στις κεντρικές φυλακές των Βρυξελλών, όπου και κρατείται έπειτα από τη σύλληψή της.

Υπενθυμίζεται πως στις ίδιες φυλακές είχε κρατηθεί στο παρελθόν και ο φυλακισμένος σήμερα ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός προτού εκδοθεί στην Ελλάδα.

Στο Βέλγιο οι Αρχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε θέματα οικονομικής απάτης και διαφθοράς συνεπώς αναμένεται και μία πολύ σκληρή στάση των βελγικών δικαστικών Αρχών.

Βαρύ κατηγορητήριο

Εξάλλου, η Εύα Καϊλή που παραμένει κρατούμενη αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες εις βάρος της. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -αν και παύθηκε από τα καθήκοντά της- θεωρείται ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, αντιμετωπίζει την κατηγορία εμπλοκής σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία οι κατηγορίες αυτές μπορεί να επιφέρουν από 3 έως και 5 χρόνια φυλάκιση ανά παράβαση, επεσήμανε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης.

Οι βελγικές αρχές, δίνουν με το σταγονόμετρο πληροφορίες για τη δράση τους και την εξέλιξη της έρευνας. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, βάζοντας στο κάδρο κι άλλα πρόσωπα, υπονοούντας ότι είναι στην αρχή του παγόβουνου.

Ελεύθερος ο πατέρας της ευρωβουλευτή, στη φυλακή ο σύζυγος

Σημειώνεται πως ο πατέρας της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρος, συνελήφθη το Σάββατο με βελγικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για εντοπισμό βαλίτσας με μεγάλο χρηματικό ποσό, όμως την Κυριακή αφέθηκε ελεύθερος.

Αντίθετα, προφυλακιστέος από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, κρίθηκε ο σύντροφός της Φρανσέσκο Τζιόρτζι. Το ζευγάρι μαζί με άλλα δύο άτομα, τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος και πρώην ευρωβουλευτή, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και έναν λομπίστα των Βρυξελλών, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Πιερ Αντόνιο Παντσέρι: Το «πρόσωπο κλειδί»

Εν τω μεταξύ, «πρόσωπο- κλειδί» θεωρείται και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Corriere della Sera και το Politico, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε επίσης τη σύζυγο και την κόρη του στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς που φέρεται να έχει να κάνει με παράνομες δραστηριότητες lobbying από το Κατάρ.

Την Παρασκευή Ιταλοί αστυνομικοί, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έθεσαν υπό κράτηση τη σύζυγο του Παντσέρι, Μαρία Κολεόνι, 68 ετών, καθώς και την κόρη του, Σίλβια. Σύμφωνα με το Politico, στο πλαίσιο του εντάλματος ο Παντσέρι κατηγορείται για πολιτικές παρεμβάσεις σε σχέση με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου. Η σύζυγος και η κόρη κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Παντσέρι ήταν πρόεδρος της υποεπιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι επικεφαλής μιας ΜΚΟ ονόματι Fight Impunity, η οποία έχει σκοπό την «προώθηση του αγώνα κατά της ατιμωρησίας σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, έγινε έφοδος της αστυνομίας και στη ΜΚΟ, ενώ η Le Soir έγραψε ότι κατά τις έρευνες της Παρασκευής στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, στα έγγραφα της έρευνας των Βέλγων εισαγγελέων γίνεται επίσης αναφορά σε διακοπές 100.000 ευρώ, καθώς η σύζυγός του Παντσέρι φέρεται να σχεδίαζε ταξίδι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων «εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κόστος των 9 χιλιάδων ευρώ ανά άτομο μόνο για τη διαμονή». Το ζευγάρι φέρεται να χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα ενός τρίτου ατόμου με το παρατσούκλι «Giant».

Όπως έγραψε η εφημερίδα La Repubblica, το ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» έπαψε προσωρινά από τα μέλη του, τον Παντσέρι. Η ιταλική πολιτική αυτή δύναμη εκφράζει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη και την προσδοκία να μπορέσει ο Παντσέρι «να αποδείξει ότι δεν σχετίζεται με την όλη υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες».

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι βάσει του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων «και οι δυο τους (σύζυγος και κόρη) είχαν πλήρη επίγνωση της δράσης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και παράδοση δώρων».

Στο «κάδρο» των υπόπτων και Βέλγος ευρωβουλευτής

Κατά τα λοιπά, όπως μεταδίδει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στο κάδρο των ερευνών μπαίνει και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, με τις Αρχές να προχωρούν σε έρευνα στο σπίτι του το Σάββατο.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν παρουσία του και ο ευρωβουλευτής δεν προσήχθη από τις Αρχές –τουλάχιστον όχι προσώρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Αρχές κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές από την οικία του ευρωβουλευτή.

Η εισαγγελία, ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την έρευνά της αυτή.

O Βέλγος ευρωβουλευτής / Wikipedia

Την Παρασκευή είχε γίνει γνωστό ότι το γραφείο συνεργάτη του ευρωβουλευτή Ταραμπέλα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε σφραγιστεί.

Η βελγική εφημερίδα σημειώνει με νόημα ότι ο Ταραμπέλα ήταν αρχικώς έξαλλος για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, ωστόσο κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς «μαλάκωσε αισθητά» ενώ αύξησε τις παρεμβάσεις του υπέρ της χώρας.

H πρώτη αντίδραση - απάντηση του Κατάρ

Δύο μέρες αφότου «έσκασε» το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήρθε και η πρώτη αντίδραση του Κατάρ. Πρόκειται για ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της χώρας στην ΕΕ στο οποίο εμπλέκεται και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (11/12) η αντιπροσωπείας του Κατάρ στην ΕΕ, κάνει λόγο για «αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» σύνδεση της χώρας με την υπόθεση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «το Κράτος του Κατάρ λειτουργεί πλήρως συμμορφωμένο με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς».

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή. Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά «δώρα» σε τρίτους με πολιτική θέση ή και σημαντική στρατηγική θέση εντός αυτού του Οργάνου.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας

Συνολικά έξι άτομα προσήχθησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.


Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας.


Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.


Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.


Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

Προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ ο Τύπος θα λάβει ενημέρωση με νέες ανακοινώσεις εάν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ' οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ' οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Ανδρουλάκης: «Δεν έχω δεσμεύσεις και γραμμάτια σε κανένα»

Καυστικός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Κ.Π.Ε του κόμματος, γύρω από το σκάνδαλο που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και την εμπλοκή και διαγραφή της Εύας Καϊλή.

«Δεν θα συμβιβαστώ με όσους πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν - Όποιος δεν έχει τη διάθεση για κοινό αγώνα δεν θα είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης της παράταξης στις εκλογές», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να στείλει το μήνυμα πώς κανείς δεν θα ανακόψει την νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές και πως δεν θα ανεχθεί καμία προσωπική στρατηγική από κανένα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «δεν έχω δεσμεύσεις και γραμμάτια σε κανένα. Δεν θα συμβιβαστώ με όσους πλήγωσαν την παράταξη στο παρελθόν. Κι αυτό είναι μια σταθερή αξιακή θέση της παράταξης» ενώ προειδοποίησε πώς «συμπεριφορές που φρενάρουν τη πορεία ανόδου της παράταξης δεν θα γίνουν ανεκτές. Όποιος δεν έχει τη διάθεση για κοινό αγώνα δεν θα είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης της παράταξης στις εκλογές».

Ο ίδιος απάντησε με αυστηρή γλώσσα στη κριτική που δέχεται από τη κυβέρνηση για την απόφασή του να διαγράψει τη κ. Καϊλή με την αναφορά ότι λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ μιλώντας για παραδοξότητα από το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Αφού την χρησιμοποίησαν γι' αυτό, προετοιμάζοντας μεταγραφή αεροδρομίου, τώρα η ΝΔ κάνει ότι δεν τη γνωρίζει. Συνδέουν τη δική μου παρακολούθηση με την ποινική υπόθεση που έχει προκύψει».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι είχε αποφασίσει να μην συμπεριλάβει εκ νέου την κ. Καϊλή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επόμενες ευρωεκλογές και έχει ενημερώσει γι αυτό την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κι εξήγησε γιατί δεν πήρε νωρίτερα την απόφαση διαγραφής. «Δεν θέλησα να διαμορφωθεί η εντύπωση ότι παρεμβαίνω για να επηρεάσω το πόρισμα της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις καθώς η κ. Καϊλή είναι η σκιώδης εισηγήτρια από την Ομάδα των ευρωσοσιαλιστών», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ