ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Η Καϊλή στο «στολίδι» του βελγικού σωφρονισμού

Qatar Gate: Η Καϊλή στο «στολίδι» του βελγικού σωφρονισμού
Οι βελγικές αρχές έχουν ξεκινήσει την μεταφορά τροφίμων από τις φυλακές εντός της πρωτεύουσας από τα τέλη Νοεμβρίου

Στις φυλακές του Αρέν είναι σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές του Βελγίου η Εύα Καϊλή αλλά και οι τρεις συλληφθέντες της επιχείρησης της περασμένης Παρασκευής.

Το Αρέν αποτελεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στο Βέλγιο και αυτό γιατί ενσαρκώνει αυτό που η χώρα «ορίζει» ως σωφρονισμό.

Το έργο το οποίο ανέλαβε να περαιώσει ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό του Βελγικού δημοσίου κόστισε στους φορολογούμενους κάτι λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα επτά βασικά και όλα τα δευτερεύοντα κτήρια λειτουργία του συμπλέγματος καλύπτον έκταση 150.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ οι χώροι πρασίνου στην εγκατάσταση είναι περισσότερα από 22.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η κατασκευή της συγκεκριμένης εγκατάστασης ξεκίνησε το 2018 και παραδόθηκε στις Βελγικές αρχές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στόχος των Βέλγων στο άμεσο μέλλον να στεγάζονται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις 1.190 τρόφιμοι.

Τα κτήρια που απαρτίζουν αυτό που οι Βελγικές αρχές ονομάζουν «χωριό Αρέν» είναι 7. Υπάρχει κέντρο προσαγωγής για άνδρες, κέντρο κράτησης για άνδρες, κλειστό κέντρο κράτησης για γυναίκες, ανοιχτό κέντρο κράτησης για γυναίκες, κέντρο παρακολούθησης και ακροάσεων, κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης και κέντρα εργασίας των τροφίμων.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας στο Βέλγιο είναι η οριστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο σωφρονισμός αλλά και η εκκένωση των τριών φυλακών στο κέντρο των Βρυξελλών, Σεν Ζιλ, Φορέστ και Μπερκεντάλ προκειμένου να μειωθεί και ο πληθυσμός των τροφίμων αλλά και να αποκτήσει νόημα η διαδικασία της επανένταξης στην κοινωνία.

Στο Αρέν μητέρες μπορούν να ζουν με τα παιδιά τους σε σπίτια στα οποία ανάλογα με την ποινή που τους έχει επιβληθεί από τα τοπικά δικαστήρια μπορούν να λαμβάνουν άδεια και να εργάζονται εκτός των υποδομών. Αυτό αφορά και τους άνδρες φυλακισμένους οι οποίοι έχουν ποινές μικρότερες από έξι έτη.

Κανένα από τα κελιά - χώρους κράτησης και τις υποδομές της πιο σύγχρονης πιθανότατα φυλακής στην Ευρώπη δεν έχει κάγκελα σε παράθυρα και εξόδους.

Ολόκληρος ο χώρος φυλάσσεται από υπερσύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης ενώ και ο φράχτης που περιβάλλει την τεράστια έκταση είναι από τους πλέον σύγχρονους.

Η παράδοση του έργου στην Κυβέρνηση του Βελγίου έγινε εντός χρονοδιαγράμματος στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ τα εγκαίνια έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι βελγικές αρχές έχουν ξεκινήσει την μεταφορά τροφίμων από τις φυλακές εντός της πρωτεύουσας από τα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ