ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Σύνοδο Ευρωσοσιαλιστών: Η Καϊλή στήριζε σταθερά την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τσίπρας στη Σύνοδο Ευρωσοσιαλιστών: Η Καϊλή στήριζε σταθερά την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως η επόμενη μάχη για τις προοδευτικές δυνάμεις με αυξημένες πιθανότητες είναι σε λίγους μήνες στην Ελλάδα, «όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή» Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

«Πρέπει να δοθεί μάχη για αποκατάσταση της δικαιοσύνης γιατί οι πολιτικές Μητσοτάκη διευρύνουν ραγδαία τις ανισότητες», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη σύνοδο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες, το οποίο επικεντρώθηκε στο σκάνδαλο Qatargate, την αποπομπή της Εύας Καιλή και την προάσπιση του κράτους δικαίου στα κράτη- μέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε πως η επόμενη μάχη για τις προοδευτικές δυνάμεις με αυξημένες πιθανότητες είναι σε λίγους μήνες στην Ελλάδα, «όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το ότι η βελγική δικαιοσύνη αντέδρασε τάχιστα στο Qatargate σε αντίθεση με την ελληνική στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο ίδιος σημείωσε πως δυστυχώς και πάλι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λανθασμένους λόγους:

«Ένα αδιανόητο σκάνδαλο υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που διερευνάται κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς αφορά παρακολούθηση όχι μόνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι ένα πρωτοφανές ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο πλαίσιο του οποίου ερευνώνται ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά στο οποίο πρωταγωνιστεί η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Μία ευρωβουλευτής που παρότι ανήκε στην ομάδα των Σοσιαλιστών συνεργαζόταν πιο στενά με το ΕΛΚ, στήριζε σταθερά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τήρησε αρνητική στάση ακόμα και στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία συμμετείχε, ενώ ήταν έντονα αντίθετη σε κάθε σκέψη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, μη τυχόν και υπάρξει προοπτική κυβερνητικής αλλαγής. Είναι σημαντικό ότι καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου και φυσικά έχει διαγραφεί τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο κι από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Θέλουμε τη στήριξή σας σε αυτή τη προσπάθεια, καθώς θα είναι μια μάχη όχι μόνο για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά γενικότερα της δικαιοσύνης στη χώρα μου, όπου τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη διευρύνουν ραγδαία τις ανισότητες. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην Ελλάδα διακυβεύονται πολύ σημαντικές αξίες, που αφορούν τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπως και η αντιμετώπιση της διαφθοράς και των ανισοτήτων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως το πρόβλημα, πέραν της διαφθοράς, έχει δύο διαστάσεις πολύ ουσιαστικές:

«Πρώτον, η Ευρώπη δεν μπορεί να κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε διπλωματικό επίπεδο απέναντι σε χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορεί σε άλλες χώρες να υποστηρίζει κι ορθώς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πλούσιες χώρες όπως το Κατάρ να κάνουμε τα στραβά μάτια. Κι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να καλωσορίζουν την "πρόοδο στα εργασιακά δικαιώματα", όταν έχουν πεθάνει 6.500 εργάτες για να κατασκευαστούν τα στάδια του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Αυτή είναι η μεγάλη ντροπή της Ευρώπης. Και βέβαια οι αποκαλύψεις της διαφθοράς απλώς δίνουν εξήγηση σε αυτή τη ντροπή.

Δεύτερον, όλοι γνωρίζουμε πως οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του λόμπιγκ. Μην κάνουμε ότι δε καταλαβαίνουμε. Το θέμα είναι πως θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν θεσμικές τομές ελέγχου που θα αποτρέπουν τέτοια θλιβερά φαινόμενα διαφθοράς».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός ανάφερε πως είναι σε θετική κατεύθυνση οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ώστε, μεταξύ άλλων, να απαγορευτεί η εργασία ευρωβουλευτών σε λόμπι μετά την αποχώρησή τους από το Ευρωκοινοβούλιο και να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου της κινητής κι ακίνητης περιουσίας ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στο περιθώριο, εξάλλου, της Συνόδου του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, με τον οποίο συνομίλησαν για τη πορεία της ευρωπαϊκής κι ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησής του, τις δυνατότητες αλλαγής των εθνικών σχεδίων σε συνέχεια της συμφωνίας για το νέο σχέδιο RePowerEU, καθώς και για το κρίσιμο θέμα του ιδιωτικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ