ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση παρακολουθήσεων - Euroactiv: Υπό παρακολούθηση Κύρτσος, Τέλλογλου

Υπόθεση παρακολουθήσεων - Euroactiv: Υπό παρακολούθηση Κύρτσος, Τέλλογλου
Ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος EURΟKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπό παρακολούθηση είχαν τεθεί σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Euroactiv, μια ομάδα της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Cosmote.

Η ΑΔΑΕ, διενήργησε έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην Αρχή οι ευρωβουλευτές Κύρτσος και Τέλογλου, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν αν παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά ο λόγος δεν αποκαλύφθηκε για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

COSMOTE: Δεν ισχύει ότι παρεμποδίστηκε το έργο της ΑΔΑΕ

Το δημοσίευμα σχολίασε η COSMOTE με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται».

Ανακοίνωση και από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος αναφέροντας τα εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ