ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι: Πρωτοφανείς αερομαχίες στο Αιγαίο

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι: Πρωτοφανείς αερομαχίες στο Αιγαίο
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια σημειώθηκαν 20 εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών INTIME / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (φωτογραφία αρχείου)

Η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε σήμερα κάθε όριο, με την Άγκυρα να μεταφέρει στο πεδίο τη ρητορική ένταση που καλλιεργεί εδώ και οκτώ εβδομάδες.

Την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί με πυραυλικό χτύπημα στην Αθήνα, η τουρκική αεροπορία προέβη σε ένα πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων ανεβάζοντας την ένταση στο κόκκινο. 32 τουρκικά F-16, μεταξύ των οποίων 20 οπλισμένα, δηλαδή μια ολόκληρη πολεμική Μοίρα, παραβίασαν 43 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ενώ ακόμη 59 παραβιάσεις πραγματοποίησε ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, φτάνοντας συνολικά τις 102.

Λίγο μετά τις 15:00 μάλιστα, ένας μεγάλος σχηματισμός αποτελούμενος από 16 τουρκικά μαχητικά επιχείρησε να «εισβάλει» στο FIR Αθηνών νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η Πολεμική Αεροπορία απάντησε απογειώνοντας περίπου 40 μαχητικά F-16 και Mirage 2000-5. Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια σημειώθηκαν 20 εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Ο ουρανός του Αιγαίου μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» αναφέρουν αρμόδιες πηγές τονίζοντας τον αριθμό ρεκόρ των εμπλοκών που αποτυπώνει την αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Η ελληνική απάντηση πάντως, ήταν άμεση με τα γαλάζια «φτερά» να βρίσκονται διαρκώς στην 6η ώρα των τουρκικών αεροσκαφών και τα «Lock On» διαδέχονταν το ένα το άλλο μέχρι που και ο τελευταίος Τούρκος πιλότος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το FIR Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ