ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Πώς η Καϊλή θα στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή της

Qatar Gate: Πώς η Καϊλή θα στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή της
Η ευρωβουλευτής θα προσπαθήσει να πείσει τους Βέλγους δικαστές για την αθωότητά της και να μείνει ελεύθερη με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, σε διαφορετική περίπτωση θα παραταθεί η προφυλάκισή της ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την προσωρινά κρατούμενη Εύα Καϊλή, η οποία το πρωί της Πέμπτης (22/12, στις 10:00 ώρα Ελλάδας) θα παρουσιαστεί ενώπιον του συμβουλίου των δικαστών των Βρυξελλών για την πρώτη της ακρόαση σχετικά με την εμπλοκή της στο Qatar Gate.

Η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο διαφθοράς με φόντο το Κατάρ, θα προσπαθήσει να πείσει τους Βέλγους δικαστές για την αθωότητά της και να μείνει ελεύθερη με ή χωρίς περιοριστικούς όρους, σε διαφορετική περίπτωση θα παραταθεί η προφυλάκισή της.

Ο «βαθμός συμμετοχής» κρίνει πολλά

Ωστόσο, οι ποινές που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, δικηγόρο στο Βέλγιο, εφόσον κριθεί ένοχη - έστω και για απλή συνέργεια-, μπορούν να την οδηγήσουν στη φυλακή.

«Η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση επισύρει 10 χρόνια φυλάκισης», είπε μιλώντας στο MEGA και σημείωσε πως υπάρχουν και οικονομικές ποινές που φτάνουν «8 φορές στο ποσό της διαφθοράς. Αν καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η ποινή φτάνει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης, όπως και η δωροληψία. Η συνέργεια τιμωρείται ελαφρύτερα».

Σύμφωνα με τον Ορέστη Ομράν, αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός συμμετοχής της ευρωβουλευτού στις ενέργειες του συζύγου της. «Αν υποθέσουμε ότι είναι αξιόπιστες οι διαρροές της δικογραφίας στον Τύπο, το σημαντικό είναι ότι ο βαθμός της συμμετοχής φαίνεται να είναι εντονότερος, αφού προσπάθησε να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος, να απομακρύνει τα χρήματα, ένα επιβαρυντικό στοιχείο».

Επιπλέον, η στάση της σε ψηφοφορίες για το Κατάρ και οι ομιλίες της υπέρ του, δυσχεραίνουν τη θέση της. «Υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος υποτιθέμενης χρηματοδότησης σκοπούμενου αποτελέσματος από την χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Κατάρ. Η προσπάθεια που έκανε για να αποκρύψει τα χρήματα, δυσχεραίνει τη θέση της».

Σχετικά με το νομικό επιχείρημα για την ανατροφή του παιδιού, η βελγική δικαιοσύνη δεν κάμπτεται εύκολο, καθώς βασίζεται στο γεγονός ότι και άλλες κρατούμενες μεγαλώνουν τα παιδιά στις φυλακές. Άξιο αναφοράς σε ό,τι αφορά στη δικαστική απόφαση είναι ότι η Εύα Καϊλή ακόμα και αν δεν αποφυλακιστεί την Πέμπτη, θα μπορέσει να καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης ανά μήνα.

Διαψεύδει τα περί ομολογίας ο δικηγόρος της

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος διέψευσε τα περί ομολογίας της Εύας Καϊλή. «Η κ. Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Η κ. Καϊλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα. Η κ. Καϊλή ουδέποτε στη ζωή της έχει δωροδοκηθεί».

«Εχει ομολογήσει» αναφέρουν ξένα ΜΜΕ

Πάντως, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ομολόγησε πως γνώριζε για τις δραστηριότητες του Αντόνιο Παντσέρι και του συζύγου της Φραντσέκο Τζόρτζι, αλλά και ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να πάρει τις 700.000 ευρώ από το διαμέρισμά της.

Ομως και η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ομολόγησε ενώπιον του Βέλγου εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ, ότι γνώριζε για τα πεπραγμένα του Παντσέρι και για τις βαλίτσες με τα χρήματα. «H Εύα Καϊλή παραδέχτηκε πως γνώριζε για τις δωροδοκίες, στις οποίες ενεπλάκη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι. Αν και προσπαθεί να περιορίσει τις ευθύνες της», αναφέρεται στο άρθρο της η ιταλική εφημερίδα που παραπέμπει στα επίσημα έγγραφα των ανακριτικών αρχών του Βελγίου.

«Προσπάθησε να ειδοποιήσει τον Παντσέρι»

Τα έγγραφα των βελγικών Αρχών αναφέρουν πως οι Βέλγοι ανακριτές διαπίστωσαν ότι «η Καϊλή μετά τη σύλληψη του συζύγου της, προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ακόμη ευρωβουλευτές για την έρευνα που διεξάγεται». Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η σύλληψή της, κάτι που αρχικά δεν ήταν στο πλάνο. Οι δύο ευρωβουλευτές δεν κατονομάζονται στο δημοσίευμα.

Οι αποκαλύψεις για τον πατέρα της Καϊλή

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου -την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς- ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», φέρεται να έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλεζ στο ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα, τo Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας με τίτλο «Πανικός» και επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Τα περιεχόμενα της βαλίτσας

Νέες πληροφορίες για το περιεχόμενο της βαλίτσας που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. «Η τσάντα ήταν έτοιμη πριν τη σύλληψή της», αναφέρει δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας. Προσωπικά αντικείμενα εκτός από μεγάλο ποσό μετρητών φέρεται να βρέθηκαν στη βαλίτσα που «πιάστηκε» να μεταφέρει ο πατέρας της Εύας Καϊλή, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο Ansa. Σύμφωνα με το δημοσίευματα, στην τσάντα με τα μετρητά που είχε ο πατέρας της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να βρέθηκαν επίσης ένα μπιμπερό, γάλα και ένα iPad για την 2 ετών κόρη της που έχει αποκτήσει με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.

Σάλος με τη διαρροή της κατάθεσης της Καϊλή στο Βέλγιο

Πάντως, οι συνεχείς διαρροές στον Τύπο τμημάτων της δικογραφίας που αφορά τόσο την Εύα Καϊλή όσο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Qatar Gate φέρνουν μέτρα από την βελγική Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ήδη ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει διατάξει να σταλεί άμεσα ενημέρωση τόσο προς τα βελγικά μέσα Le Soir και Knack που έφεραν πρώτα στο φως την υπόθεση, όσο και σε άλλα διεθνή μέσα (όπως η ιταλική La Repubblica) και δημοσιογράφους.

Εκτός από την σύσταση, πάντως, οι βελγικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν και σε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο διαρρέονται πληροφορίες καθώς σημειώνουν πως είναι πιθανό να βλάψουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ