ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Η ώρα της κρίσης για την Καϊλή - Τι θα πει στους Βέλγους δικαστές

Qatar Gate: Η ώρα της κρίσης για την Καϊλή - Τι θα πει στους Βέλγους δικαστές
Tο δικαστικό συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει με τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα να έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών © European Union

Η κρίσιμη ώρα της απολογίας ενώπιον της Δικαιοσύνης έφτασε για την Εύα Καϊλή, η οποία το πρωί της Πέμπτης (22/12, 10:00 ώρα Ελλάδας) θα παρουσιαστεί στον ανακριτή στις Βρυξέλλες για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ στο περιβόητο Qatar Gate.

Η ίδια αυτή τη φορά θα είναι παρούσα στο δικαστήριο επιδιώκοντας να αποφύγει την προφυλάκισή της. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά της και από εκεί θα κριθεί εάν θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τη δίκη της ή εάν θα βγει με περιοριστικούς όρους, ή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Tο δικαστικό συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει με τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα να έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να είναι μακρά, ενώ σε κάθε περίπτωση θα κριθεί εάν η ίδια είναι ύποπτη φυγής ή αν υπάρχει η υποψία ότι ενδέχεται να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Η Εύα Καϊλή είχε λάβει αναβολή την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω πληροφοριών ότι έχει ομολογήσει στις Αρχές πως γνώριζε τη δράση του Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και την ύπαρξη χρηματικών ποσών στο σπίτι της.

Επί ώρες οι δικηγόροι προετοίμασαν την απολογία

Την Εύα Καϊλή επισκέφθηκαν στη φυλακή οι συνήγοροί της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος και επί τέσσερις ώρες συζητούσαν την υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ευρωβουλευτής είναι απογοητευμένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να βρίσκεται «σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ιδιαίτερα προβληματισμένη», σύμφωνα με τον συνήγορό της.

«Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η υπερασπιστική γραμμή της Καϊλή

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η Εύα Καϊλή «αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Τον εμπιστεύθηκε, τη διέψευσε». Όπως τόνισε, αύριο «το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά το μόνο που θα κριθεί είναι εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον έτερο συνήγορο της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ο οποίος εκτίμησε πως «καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής» και πως «είναι δύσκολα τα πράγματα».

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα:

  1. Αφενός, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και αφετέρου
  2. ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία, είτε μιλώντας με πρόσωπα - κλειδιά.

«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Θα πολεμήσουμε γιατί η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων, αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φρ. Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή ήταν σε πανικό.

Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η ευρωβουλευτής επιχείρησε να ειδοποιήσει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι, και δύο ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσε και τον πατέρα της να εξαφανίσει τα μετρητά. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της κ. Καϊλή κάνουν λόγο για μεροληπτική ερμηνεία των καταθέσεων.

Αποκαλύψεις Τζόρτζι και για Μαυριτανία

Όπως μετέδωσε η La Republica, o Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή κατά την περιγραφή του «σχεδίου του Κατάρ», στις εισαγγελικές αρχές, αναφέρθηκε σε ακόμα μία ΜΚΟ, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν ύποπτος ο ρόλος της Μαυριτανίας. Στο μεταξύ σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής Il Fatto Quotidiano, ο Τζόρτζι είπε ότι υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο.

«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους», τόνισε ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Την ίδια ώρα η Il Fatto Quotidiano αποκαλύπτει μια κινηματογραφικού τύπου συνάντηση στις 10 Οκτωβρίου ανάμεσα στον Παντσέρι, τον Τζόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ.

Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Steigenberger Wiltcher's» το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους εύπορους πελάτες του. Μία ημέρα πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο αυτό είχε καταλύσει η αποστολή από τη Ντόχα με επικεφαλής τον καταριανό υπουργό Εργασίας, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι. Η ομάδα των Καταριανών, η οποία είχε κλείσει τη σουίτα του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου, είχε αφιχθεί στις Βρυξέλλες με στόχο μια κρίσιμη ακρόαση του υπουργού Εργασίας από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.

«Ο αλ Μάρι ήθελε να προετοιμαστεί για την ακρόαση αυτή που θα πραγματοποιούνταν 30 ημέρες μετά την άφιξη του στις Βρυξέλλες και γι' αυτό βασίστηκε σε δύο συμβουλούς: Τον Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Αντόνιο Παντσέρι» αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα.

Το «δίδυμο» αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο 24 ώρες μετά την άφιξη των Καταριανών. «Το ρολόι έδειχνε 6 το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου όταν ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι πέρασαν την είσοδο του ξενοδοχείου. Ο πρώτος κρατούσε έναν λεπτό χαρτοφύλακα ενώ ο δεύτερος έσπρωχνε ένα καροτσάκι μέσα στο οποίο υπήρχε έαν παιδί - πιθανότατα το παιδί που είχε αποκτήσει με την Εύα Καϊλή» περιγράφει την αρχή της επίμαχης συνάντησης το δημοσίευμα.

Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Και όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου. «Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.

Οι τρεις ευρωβουλευτές που φέρεται να «έδωσε» ο Παντσέρι

«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διαγράφοντας αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντσέρι παραδέχθηκε, εν μέρει, τις κατηγορίες, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο του ως «εγκεφάλου» στο κύκλωμα. Παράλληλα, ο Παντσέρι φέρεται να έδωσε πληροφορίες για άλλους τρεις ευρωβουλευτές: για τον Κοτσολίνο, τον διάδοχό του επί της ουσίας, για τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα.

Κοτσολίνο: «Είμαι στη διάθεση των Αρχών»

Την ίδια ώρα, ο Αντρέα Κοτσολίνο ένα από τα ονόματα που ακούγονται επίμονα στις ειδήσεις που αφορούν στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς, ωστόσο, να έχει ασκηθεί προς το παρόν η παραμικρή δίωξη εναντίον του.

Ο Κοτσολίνο, ευρωβουλευτής από το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, σχετίζεται με δύο από τους βασικούς υπόπτους στην υπόθεση -τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Τώρα, λοιπόν, ο 60χρονος Ιταλός ευρωβουλευτής δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση του Βέλγου ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, και ότι είναι έτοιμος για να αρθεί η βουλευτική του ασυλία.

«Για περισσότερο από μια εβδομάδα εμπλέκομαι καθημερινά σε δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την υπόθεση Qatargate, με βάση υποψίες και αυθαίρετα συμπεράσματα, ενώ δεν έχω λάβει καμία κλήση ή επικοινωνία με τις δικαστικές αρχές ή τους ανακριτές», ανέφερε ο Κοτσολίνο σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη, και πρόσθεσε:

«Με βάση αυτή η κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα άδικη και δύσκολη, έδωσα εντολή στους δικηγόρους μου να ενημερώσουν τον Βέλγο ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, ότι δεν είχα καμία απολύτως ανάμειξη σε πράξεις διαφθοράς, αλλά ότι είμαι στη διάθεση της βελγικής δικαιοσύνης για ακρόαση το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να συμβάλω στην αποκάλυψη της αλήθειας. Είμαι έτοιμος να άρω τις εγγυήσεις της βουλευτικής μου ασυλίας για τον σκοπό αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ