ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate - Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής

Qatar Gate - Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής
«Δεν θα κριθεί αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να κρατηθεί προσωρινά», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης της ευρωβουλευτή AP / EUROPEAN UNION

O δικηγόρος και συνήγορος υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστήριξε την Τρίτη ότι η προφυλακισμένη για το σκάνδαλο Qatar Gate ευρωβουλευτής δεν είναι ούτε ύποπτη φυγής, ούτε μπορεί να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Έπειτα από τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Εύας Καϊλή με τους συνηγόρους της, ενόψει της αυριανής κρίσιμης ημέρας για το μέλλον της προφυλάκισής της.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την εντολέα του, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε: «Είμαστε πάρα πολλές ώρες. Ήταν και οι δύο συνεργάτες μου. Σίγουρα είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό. Είναι πάρα πολύ προβληματισμένη. Αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος γιατί το έχουμε συμφωνήσει, δεν θα κριθεί αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να κρατηθεί προσωρινά.

Ο κ. Ριζόπουλος έχει πολύ καλύτερη εικόνα για τους δικαστές εδώ στις Βρυξέλλες μου είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής. Είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη.

Όταν έχεις ένα παιδί ορφανό ουσιαστικά είσαι περισσότερο δυστυχισμένος. Η Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής ούτε μπορεί να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Με καθαρά νομικά κριτήρια έχω αισιοδοξία».

Αύριο η απολογία Καϊλή

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης (22/12), στις 10 ώρα Ελλάδος,θα κριθεί από τις αρμόδιες Αρχές ο βαθμός συμμετοχής της Εύας Καϊλή στις ενέργειες του συντρόφου και θα αποφασιστέι εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα προφυλακιστεί.

Η κ. Καϊλή θα παρουσιαστεί ενώπιον του συμβουλίου των δικαστών των Βρυξελλών για την πρώτη της ακρόαση σχετικά με την εμπλοκή της στην υπόθεση.

Σύμφωνα τα δημοσιεύματα, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη και η στάση του αυτή ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της Εύας Καϊλή και το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή και χωρίς καθόλου όρους, αναφέρουν πηγές.

Δημοσίευμα της βελγική Le Soir χθες Τρίτη (20/12), έκανε λόγο για «μερική ομολογία της Καϊλή, αναφέροντας πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, διέψευσε τα περί ομολογίας και πως ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τις πράξεις του συντρόφου της.

«Η κ. Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Η κ. Καϊλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα. Η κ. Καϊλή ουδέποτε στη ζωή της έχει δωροδοκηθεί», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα, η Μανταλένα Καϊλή, αδελφή της ευρωβουλευτού, διαψεύδει στην Corriere della Sera οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο και υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ χρήματα από το ευρωκοινοβούλιο.

Και τρίτη χώρα αναμεμειγμένη στο σκάνδαλο - Τι είπε βοηθός του Παντσέρι

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της βελγικής εισαγγελίας έχουν βρεθεί οι συνεχείς διαρροές στον Τύπο, τμημάτων της δικογραφίας που αφορά τόσο την Εύα Καϊλή όσο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Qatar Gate.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ήδη ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση έχει διατάξει να σταλεί άμεσα ενημέρωση τόσο προς τα βελγικά μέσα Le Soir και Knack που έφεραν πρώτα στο φως την υπόθεση την περασμένη Παρασκευή όσο και σε διεθνή μέσα και δημοσιογράφους.

Εκτός από την σύσταση, πάντως, οι βελγικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν και σε έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο διαρρέονται πληροφορίες καθώς σημειώνουν πως είναι πιθανό να βλάψουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο του Qatar Gate, ενόψει της αυριανής απολογίας της Εύας Καϊλή, όπου και θα αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστεί.

Παράλληλα, ο σύντροφος της ελληνίδας ευρωβουλευτή , Φραντσέσκο Τζιόρτζι περιέγραψε το «σχέδιο του Κατάρ» στους εισαγγελείς, μίλησε για μία ακόμη ΜΚΟ και αποκάλυψε τον ύποπτο ρόλο και μίας τρίτης χώρας, εκτός απο το Κατάρ και το Μαρόκο, της Μαυριτανίας την ώρα που και ο πρώην ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, αποκάλυψε,σύμφωνα με τη La Repubblica, τρεις ακόμα ευρωβουλευτές που έχουν ανάμειξη στο σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, πρώην βοηθός του φερόμενου εγκεφάλου της οργάνωσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι περιέγραψε το «σχέδιο του Κατάρ» στους εισαγγελείς και αποκάλυψε οτι υπήρχε και μία τρίτη χώρα που φέρεται να εξαγόρασε ευνοϊκή μεταχείριση, η Μαυριτανία».

Ο ρόλος της Μαυριτανίας εμφανίζεται επίσης στην έρευνα των Βρυξελλών για τα κεφάλαια που κατέβαλαν ορισμένες ξένες χώρες για να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σκάνδαλο, ονομάζεται πλέον συνοπτικά Qatargate, από το όνομα του κύριου έθνους που εμπλέκεται, αλλά η προσοχή φέρεται να στρέφεται πλέον και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το άρθρο της Il Fatto Quotidiano, είπε: υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο,

«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους».

La Repubblica: Αυτους τους ευρωβουλευτές «δίνει» ο Παντσέρι

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, ο φερόμενος ως εγκέφαλος στο σκάνδαλο διαφθοράς, Ιταλός πρωήν ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, «δίνει» στις Αρχές τρεις ευρωβουλευτές εμφανίζει ως εμπλεκομένους στο Qatar Gate,

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Παντσέρι εμφανίζεται να επιχειρεί να κάνει μια συμφωνία για να πέσει στα πιο «μαλακά», δίνοντας και ονόματα. Κατά το δημοσίευμα o Παντσέρι είπε, μεταξύ άλλων, στους εισαγγελείς ότι «η συμφωνία ήταν να μπλοκάρουμε ψηφίσματα κατά των δύο χωρών (Κατάρ και Μαρόκου) και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ».

Ο Παντσέρι εμφανίζεται, επίσης κατά το δημοσίευμα, πρόθυμος να συνεργαστεί και να δώσει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές «με πρώτον από όλους τον Φραντσέσκο Κοτζολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κατασχέθηκε διαμέρισμα του Ταλαμάνκα που σχετίζεται με ξέπλυμα χρήματος

Επιπλέον, σύμφωνα είσης με δημοσίευνα της La Repubblica το βράδυ της Τρίτης, ένα διαμέρισμα του Νικολό - Φιγκά Ταλαμάνκα, αξίας 215.000 ευρώ, φέρεται να κατασχέθηκε από τις ιταλικές Αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, ο δικαστής που ηγείται των προκαταρκτικών ερευνών για το Qatar Gate στην Αόστα της Ιταλίας εξέδωσε διάταγμα για προληπτική κατάσχεση, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα, για ένα διαμέρισμα στην περιοχή Breuil-Cervinia, στην κοιλάδα της Αόστα, το οποίο ανήκει σε εταιρεία με επικεφαλής τον έναν εκ των συλληφθέντων.

Πιο αναλυτικά, φέρεται το διαμέρισμα να αγοράστηκε έναντι του ποσού των 215.000 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο από τη Nakaz Development sprl, μια εταιρεία με επικεφαλής τον Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα, ο οποίος θεωρείται βασικό πρόσωπο στην έρευνα.

Με αίτημα του Βέλγου ανακριτή η κατάσχεση

Σύμφωνα με τους ανακριτές, η πώληση του ακινήτου θα μπορούσε να βοηθήσει το ξέπλυμα χρήματος, υπόθεση που ερευνούν οι Βέλγοι εισαγγελείς για την εγκληματική οργάνωση που φέρεται να διέφθειρε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το κατάλυμα βρίσκεται στο συγκρότημα Schuss 1, στην περιοχή Cielo Alto της Cervinia. Η αναπτυξιακή εταιρεία Nakaz του Ταλαμάνκα το αγόρασε από ένα ζευγάρι από τη Lecco, με μια πράξη που υπογράφηκε στις 29 Απριλίου ενώπιον συμβολαιογράφου από το Chatillon.

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στον τέταρτο όροφο, αποτελούμενο από πέντε δωμάτια συν ένα γκαράζ.

Ο Βέλγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ ζήτησε από τις ιταλικές αρχές να κατασχέσουν εκ των προτέρων το ακίνητο και ο εισαγγελέας διαβίβασε το αίτημα στον ανακριτή, ο οποίος διέταξε την κατάσχεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ