ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα γράφει 2023 το ημερολόγιο όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες

ΣΥΡΙΖΑ: Θα γράφει 2023 το ημερολόγιο όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες
«Να προλάβουμε πρώτα να φάμε και κανένα κουραμπιέ», λένε στο CNN Greece πηγές στην Κουμουνδούρου

Μπορεί την προσεχή εβδομάδα- το πιθανότερο την Τετάρτη- να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για να εγκρίνει τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις πριν το ημερολόγιο γράψει 2023.

«Να προλάβουμε πρώτα να φάμε και κανένα κουραμπιέ», λένε χαρακτηριστικά στο CNN Greece πηγές στην Κουμουνδούρου που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και οι οποίες μας διαβεβαιώνουν ότι τα ψηφοδέλτια σε όλους τους νομούς είναι έτσι κι αλλιώς σχεδόν ολοκληρωμένα.

Το ότι, άλλωστε, δεν προκήρυξε εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές τις ημέρες δίνει το σχετικό χρονικό περιθώριο στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν θέλει και να «κάψει από την προθέρμανση» τις υποψηφιότητές της.

Ως προς το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον συνδέουν μόνο με την «υποχρέωση» του πρωθυπουργού να μοιράσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους ολιγάρχες, αλλά και με την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού.

Θεωρείται βέβαιο ότι με βάση αυτή θα προκύψουν ανακατατάξεις και στον αριθμό εδρών αρκετών, αν όχι των περισσότερων, εκλογικών περιφερειών, με τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης να ενισχύονται κι αρκετούς άλλους να αποδυναμώνονται.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, λαμβάνουν σοβαρώς υπόψη την 26η Μαρτίου, ημερομηνία εκλογών που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά το «παρών» στη Βουλή για το market pass, στην Κουμουνδούρου το συσχετίζουν με την «κοροϊδία» και στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για την οποία θα εφαρμοστεί ο χαμηλότερος συντελεστής, θα θεωρηθεί δαπάνη που εκπίπτει του φόρου σαν να ήταν δωρεά και, μάλιστα, χωρίς να επεκταθεί και για τη νέα χρονιά, «λες και με την αλλαγή του χρόνου θα σταματήσει η αισχροκέρδεια».

Η παρουσίαση, εξάλλου, του βιβλίου «Με την πλάτη στον τοίχο» (εκδόσεις «Θεμέλιο») που επιμελήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε ευκαιρία για να βγει προς τα έξω η ενότητα του «όλου ΣΥΡΙΖΑ» ενόψει της εκλογικής μάχης.

Η αναφορά, εξάλλου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «χρεοκοπία του 2009» δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού θέτει στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την «όλη ΝΔ», μητσοτακική αλλά και καραμανλική.

Με κεντρικό σύνθημα, επίσης, το «δικαιοσύνη παντού» και με αφορμή τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων, Καϊλή, Σπυράκη κι ενδεχομένως Αβραμοπούλου ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ξανά το χαρτί «καθαρά χέρια και ηθικό πλεονέκτημα» που τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην κυβέρνηση το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ