ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου σε Άγκυρα: Η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται

Οικονόμου σε Άγκυρα: Η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται
ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / EUROKINISSI

Απάντηση στις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, αυτή τη φορά διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη και διαμηνύει ότι η Ελλάδα «δεν εκφοβίζεται». 

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα.

«Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» λέει ο ίδιος.

Και συνεχίζει:

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται».

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτρέπει τους Τούρκους αξιωματούχους να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά.

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της χώρας μας το πρωί της Πέμπτης, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Η απόφαση (σ.σ. casus belli) ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ» δήλωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «προέτρεψε» την Ελλάδα να μην τρέχει πίσω από «ψευτο-ηρωισμούς» ούτε να μπαίνει σε περιπέτειες.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό θα έχει άσχημη κατάληξη για εσάς» δήλωσε επίσης ο ίδιος, αναφέροντας παράλληλα ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Το υπουργείο Άμυνάς μας βρίσκεται στο πεδίο και εμείς διεκδικούμε παράλληλα τα δικαιώματά μας μέσω διπλωματικών οδών» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, η Τουρκία προσπάθησε να ανοίξει τα κανάλια του διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές της χρονιάς ενώ πραγματοποιήθηκε και η 64η συνάντηση διαβούλευσης τον Φεβρουάριο.

Ο διάλογος αυτός, όπως υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος, διεκόπη λόγω της «εκστρατείας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των καταγγελιών για γενοκτονία αλλά και των ελληνικών πιέσεων στους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης”».

Ο υπουργός έκανε αναφορά στις δύο επιστολές της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη για τις κατά την Άγκυρα «παραβιάσεις» που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας στα ελληνικά νησιά.

«Σημαντικό επίτευγμα το μνημόνιο»

Χαρακτήρισε δε, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο «σημαντικό επίτευγμα» ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλος φορέας που να μπορεί να παίξει το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη».

«Δεν υπάρχει καμία χώρα που να είναι τόσο ισορροπημένη όσο εμείς και να μην έχει άλλη ατζέντα. Το μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε κατά την επίσκεψή μας τον Οκτώβριο ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη της Λιβύης, χωρίς διάκριση μεταξύ ανατολής και δύσης, να αγκαλιάσουν το μνημόνιο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία του 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ