ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate - Καϊλή: Η απάντηση του Παναμά στα εμβάσματα και το «Marokkogate»

Qatar Gate - Καϊλή: Η απάντηση του Παναμά στα εμβάσματα και το «Marokkogate»
«Σύμφωνα με την Τράπεζα του Παναμά, που εμφανίστηκε να δέχεται χρήματα από το Κατάρ σε λογαριασμό της ερευνώμενης Ευρωβουλευτού, δεν προκύπτουν όσα δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα επίμαχα εμβάσματα» λέει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος © European Union

Ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων στο οποίο εμπλέκεται και η προφυλακισμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, οι εξελίξεις «τρέχουν» σε πολλαπλά μέτωπα. Οπως αυτό με τους λογαριασμούς σε τράπεζα του Παναμά, αλλά και το «Morocco-Gate» που αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό «SPIEGEL» τονίζοντας ότι οι δωροδοκίες από το Κατάρ ωχριούν μπροστά σε εκείνες από το Μαρόκο!

Και ενώ το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέστειλε επείγον έγγραφο στην ομόλογη Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στον Παναμά, όπου ζητούσε να ενημερωθεί εάν έχουν μεταφερθεί εμβάσματα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ, οι ελληνικές Αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της ευρωβουλευτού, ελέγχοντας καταθέσεις, εταιρίες και ακίνητα που είναι τόσο στο δικό της όνομα όσο και στα ονόματα των συγγενικών της προσώπων. Το βράδυ, όμως, ήταν η σειρά του δικηγόρου της Καϊλή να «απαντήσει» με την ανακοίνωση της τράπεζας του Παναμά που κατά τον ίδιο αποδεικνύει ότι η ίδια δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο.

Δημητρακόπουλος: Δεν προέκυψε σύνδεση της Καϊλή με Κατάρ και την τράπεζα του Παναμά

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο εκ των συνηγόρων της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος γύρω από την υπόθεση του Qatar Gate. Σε αυτό αναφέρει ότι σύμφωνα με την Τράπεζα του Παναμά, που εμφανίστηκε να δέχεται χρήματα από το Κατάρ σε λογαριασμό της ερευνώμενης Ευρωβουλευτού, δεν προκύπτουν όσα δημοσιεύθηκαν σχετικά με τα επίμαχα εμβάσματα.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του κ. Δημητρακοπούλου η παναμέζικη τράπεζα τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδους με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην προαναφερθείσα υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή».

Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου του συνηγόρου της υπό κράτηση Ευρωβουλευτή αναφέρονται τα εξής:

«Η Τράπεζα BLADEX με την από 21.12.2022 δημόσια ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της (https://www.bladex.com/en/node/784) καταρρίπτει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τα συκοφαντικά δημοσιεύματα περί μυθικών εμβασμάτων από το Κατάρ στην κυρία Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την ως άνω ανακοίνωση η Τράπεζα, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στα αρχεία της, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδους με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην προαναφερθείσα υπόθεση, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η τράπεζα δεν παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και δεν πραγματοποιεί πληρωμές τρίτων, επομένως αποδεικνύεται παραχρήμα η πλαστότητα των δήθεν εμβασμάτων από το Κατάρ σε δήθεν προσωπικό λογαριασμό της Εύας Καϊλή.

Είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί ότι και τα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα με το σύντροφό της δεν είναι δικά της και δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική δραστηριότητα της κυρίας Καϊλή».

Βουρλιώτης σε Αρχές Παναμά: Ψάξτε για εμβάσματα από το Κατάρ στην Καϊλή

Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέστειλε επείγον έγγραφο στην ομόλογη Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στον Παναμά. Με αυτό ζητούσε να ενημερωθεί εάν έχουν μεταφερθεί εμβάσματα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ σε λογαριασμούς που ενδεχομένως έχουν ανοιχθεί στο όνομα του ζεύγους Εύας Καϊλή - Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω έγγραφο απεστάλη από τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πριν από δύο ημέρες στις Αρχές του Παναμά, στο πλαίσιο των συντονισμένων ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για «τα έργα και τις ημέρες» του προφυλακισμένου ζεύγους, το οποίο εμπλέκεται στο πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκίας - Qatar Gate και έχει αμαυρώσει την εικόνα λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Μάλιστα, ο κ. Βουρλιώτης, στο πλαίσιο της δικαστικής συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές, παραμονή της συνεδρίασης του βελγικού δικαστικού συμβουλίου, που θα αποφάσιζε για την παράταση της προσωρινής κράτησης της Εύας Καιλή ενημέρωσε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Βέλγου εισαγγελέα για τις μέχρι τώρα ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο ίδιος στη χώρα μας.

Δηλαδή, για τη δέσμευση των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και μελών της οικογένειας της στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το "χρυσό" οικόπεδο 7 στρεμμάτων στην Πάρο.

Οι λογαριασμοί στη Bladex of Panama

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των «εμβασμάτων» είχε υπάρξει στο διαδίκτυο σχετική ανάρτηση, η οποία εμφάνιζε έγγραφα της Τράπεζας Bladex of Panama με λογαριασμούς της Εύας Καϊλή, του πατέρα της και της μητέρας της Μαρίας Ιγνατιάδου με συνολικές καταθέσεις 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα στους επίμαχους λογαριασμούς εμφανίζονταν να υπάρχουν:

  • 20 εκατομμύρια ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς την Εύα Καϊλή,
  • 4 εκατομμύρια ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς τον Αλέξανδρο Καϊλή και
  • 4 εκατομμύρια ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς τη Μαρία Ιγνατιάδου.

Πάντως, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνήγορος της Εύας Καϊλή είχε αμφισβητήσει από την πρώτη στιγμή τη γνησιότητα των επίμαχων τραπεζικών εγγράφων υποστηρίζοντας ότι είναι «προδήλως και εμφανέστατα πλαστά».

Spiegel: «Το Μαρόκο αγόραζε Παντσέρι και Τζόρτζι για το Κατάρ»

Εν τω μεταξύ, το Μαρόκο είχε διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο από το Κατάρ στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου «Qatar Gate» σημείωσε η γερμανική εφημερίδα «Spiegel» κάνοντας λόγο για «Marokkogate». Πρόκειται για νέα στοιχεία γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς που δημιουργούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα «πλοκάμια» της υπόθεσης που κλονίζει τις Βρυξέλλες.

«Είναι γνωστό ότι το Κατάρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σχολιάζει το «Spiegel», σημειώνοντας ότι το Μαρόκο είχε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή απ΄ότι πιστεύουν οι αρχές στο Βέλγιο. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει την θέση του αυτή, επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του και επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των ξένων μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου «DGED» στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας.

Τα έγγραφα, που επικαλείται το «Spiegel», αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες «DGED» από το 2019 είχαν προσλάβει από το 2019 τρεις Ιταλούς: τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή Αντρέα Κοζολίνο και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος του Κατάρ.

Επικεφαλής της «τριάδας», σύμφωνα με το «Spiegel», ήταν ο νυν πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Αμπντελραχίμ Ατμούν. Και η ομάδα αυτή ήταν βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον Γενικό Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών του Μαρόκου, Μοχάμαντ Γιασίν Μανσούρι.

Ο ιδιαίτερα ενεργός ρόλος που διαδραμάτιζε το Μαρόκο στο σκάνδαλο διαφθοράς, σύμφωνα με το «Spiegel», φαίνεται να επιβεβαιώνεται και σε ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου. Τότε, ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με σαφή πλειοψηφία στο οποίο καταδίκασαν έντονα το Κατάρ ότι ασκούσε επιρροή μέσω ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με το «Spiegel», για το Μαρόκο, όμως, δεν υπήρξε καμία αναφορά και αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να προσθέσει τροπολογίες στο σχετικό ψήφισμα που «έδειχναν» την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο με τις προσπάθειές τους να αποτυγχάνουν.

Τζόρτζι: Πώς δρούσε το κύκλωμα Παντσέρι – «Στημένη» η ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ

Το modus operanti του κυκλώματος που είχε στήσει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αποκάλυψε μέσω της κατάθεσής του ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο ίδιος μίλησε για «στημένο παιχνίδι» στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ ενώπιον των ευρωβουλευτών, όπου κλήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα του.

Όπως υποστήριξε ο Τζόρτζι, ο Παντσέρι όχι μόνο προετοίμασε την ομιλία του υπουργού αλλά έγραψε και τις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών προς τον Ali Bin Samikh Al Marri, προκειμένου να έχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν.

Ο Τζόρτζι, ως βοηθός του στο κοινοβούλιο, ήταν σε επικοινωνία μαζί του και ο Παντσέρι του υπαγόρευε τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο υπουργός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της La Repubblica.

Στις 14 Νοεμβρίου 2022 λοιπόν ο υπουργός Εργασίας Ali Bin Samikh Al Marri δέχτηκε τις ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών σχετικά με τους θανάτους εργαζομένων στο Κατάρ, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει προς βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σκοπός ήταν οι απαντήσεις να οδηγήσουν σε μια πιο καλή εικόνα του Κατάρ. Μάλιστα, ένας εκ των βουλευτών, ενώ στην αρχή τοποθετήθηκε με αυστηρό τρόπο, κατέληξε ότι το Κατάρ σημειώνει πρόοδο σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα.

Το ίδιο βράδυ, σύμφωνα με την κατάθεση του Τζόρτζι, ο Παντσέρι τηλεφώνησε στην πρόεδρο της επιτροπής Maria Arena και την ενημέρωσε ότι ο υπουργός του Κατάρ είναι ικανοποιημένος. Ο Τζόρτζι έδωσε τα ονόματα των Ευρωβουλευτών που συμμετείχαν.

Πρόκειται για τους Alessandra Moretti, Andrea Cozolino και Marc Tarabella.

«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού, το έγραψε ο Παντσέρι και το μετέφρασα. Η ομιλία θα διαρκούσε περίπου οκτώ λεπτά με δυνατότητα απάντησης σε ερωτήσεις βουλευτών. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες, αλλά ο στόχος ήταν να επισημανθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει το Κατάρ, οι οποίες είχαν γίνει» είπε ο Τζόρτζι.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να ανέφερε στις ανακριτικές Αρχές του Βελγίου τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι και φέρεται να δήλωσε ανακουφισμένος, στην προσπάθειά του να απεμπλέξει από το σκάνδαλο του Qatar Gate την Εύα Καϊλή.

«Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της» δήλωσε προς τις Αρχές ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Ωστόσο, η La Repubblica αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η Εύα Καϊλή κλήθηκε να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα που της έκαναν οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψή της, δηλαδή: σε ποιον ανήκαν τα λεφτά, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της και γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει, όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζιόρτζι.

Η Εύα Καϊλή, κατά τη La Repubblica, περιέγραψε στον ανακριτή τα τηλεφωνήματα που έκανε.

«Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι». Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε, επίσης, ότι «άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

Στην ίδια κατάθεση, η Εύα Καϊλή αναφέρεται ακόμη και σε μια δεύτερη βαλίτσα με χρήματα, λέγονται πως «αυτά τα χρήματα ήταν αυτά που είχε δανειστεί (σ.σ. ο Τζιόρτζι) για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη La Repubblica το δάνειο για την αγορά του διαμερίσματος στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου μου.

«Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Εύα Καϊλή «θεωρεί τον σύζυγό της προδότη, ο οποίος δε σεβάστηκε ούτε την 22 μηνών κόρη τους».

Παράλληλα, επιμένει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα και ότι τα βρήκε την ημέρα που συνελήφθη.

«Δεν ήξερα τίποτα για τα χρήματα, τις διαδρομές και τις τσάντες. Όλα τα έμαθα την ημέρα της σύλληψής μου. Δεν έχω να κρύψω τίποτα», φέρεται να είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ