ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικές απειλές για τα 12 μίλια: Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Τουρκικές απειλές για τα 12 μίλια: Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης ΥΕΘΑ

Στο «κόκκινο» ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης η Τουρκία λίγο πριν την εκπνοή του έτους, με τις πολεμικές ιαχές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προμηνύουν «θερμό» 2023.

Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, με τα Επιτελεία να δίνουν οδηγίες για επιφυλακή και εγρήγορση σε στις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά στην πρώτη γραμμή, στα ακριτικά νησιά και τον Έβρο, οι εντολές προς τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν λόγο για επαγρύπνηση και αυξημένη ετοιμότητα, ώστε αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει πράξη τις απειλές της, να λάβει άμεση και δυναμική απάντηση.

Ωστόσο, η τουρκική εμμονή στο casus belli, τη μόνιμη απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, ειδικά για την περίοδο των εορτών. Η εκτίμηση που επικρατεί, είναι ότι η Άγκυρα δεν θα διστάσει να προκαλέσει προβοκάτσια ή ακόμη και θερμό επεισόδιο, αν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί το πολεμικό αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε για εσωτερικούς λόγους είτε στο κυνήγι του ποσοστού που υπολείπεται για να εξασφαλίσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε χθες σε ωμή απειλή πολέμουΥΕΘΑ

Τα 12 μίλια

Το νέο στοιχείο στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας είναι η απειλή για ενεργοποίηση του casus belli, ακόμη και αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά της Κρήτης, εκεί όπου φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Αρμόδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν τον χαρακτήρα «προειδοποίησης» και η αναφορά ήταν προσχεδιασμένη, αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αλλά άνοιξε μόνος του το θέμα.

Η ελληνική πλευρά πάντως, διαμηνύει ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της, το οποίο βρίσκεται πάντα στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί όταν η κυβέρνηση το κρίνει σκόπιμο.

Την ίδια ώρα πάντως, η Αθήνα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά «κανάλια» για να ενημερώσει συμμάχους και εταίρους για την όξυνση που επιδιώκει η Άγκυρα στο Αιγαίο, παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία από την πρωτοφανή ρητορική και τις καθημερινές προκλήσεις στο πεδίο.

Παραβιάσεων συνέχεια

Η επιθετικότητα της Τουρκίας εκδηλώθηκε και την Πέμπτη με έναν σχηματισμό τριών F-16 να παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Για μία ακόμη φορά η Πολεμική Αεροπορία έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και απογείωσε αεροσκάφη επιφυλακής για να αναχαιτίσει τους «εισβολείς». Το έργο των «φρουρών» του Αιγαίου εξήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και συγκεκριμένα την 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» η οποία πρώτη παραλαμβάνει τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αλλά και την αποστολή και την ετοιμότητα της 115 ΠΜ, τονίζοντας ότι με τις επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις «έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε τέτοιο βαθμό που να μην αισθανόμαστε απειλή από κανέναν».

Μήνυμα αποτροπής

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, το γεγονός ότι οι Αρχηγοί των Επιτελείων βρέθηκαν αυτές τις ημέρες δίπλα στις γυναίκες και τους άντρες που υπηρετούν σε νευραλγικές Μονάδες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, εκπέμποντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, μία περιοχή που βρίσκεται μονίμως στο «στόχαστρο» της Άγκυρας.

Οι απειλές της Τουρκίας για «απόβαση» και «εισβολή τη νύχτα» οδήγησαν στην ενίσχυση του προσωπικού αλλά και του οπλισμού σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγύλη που έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα φρούρια.

Το ίδιο και τα νησιά του Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου αλλά και τα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντού για να προασπίζουν την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και τελικά την ελευθερία των Ελλήνων» τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ