ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλούν πάλι τα πρωτοπαλίκαρα του Ερντογάν - «Φρένο» από Μητσοτάκη

Απειλούν πάλι τα πρωτοπαλίκαρα του Ερντογάν - «Φρένο» από Μητσοτάκη
Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον τούρκο υπουργό Άμυνας (Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Πιστοί στην στρατηγική της έντασης, που ακολουθείται από την τουρκική πλευρά, με πρώτο τον Ταγίπ Ερντογάν, οι υψηλόβαθμοι της τουρκικής κυβέρνησης επανήλθαν και ανήμερα των Θεοφανείων με εμπρηστικές δηλώσεις, οι οποίες φυσικά δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική πλευρά.

Πρώτος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα με την Ελλάδα» και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα υποστήριξε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις πυροβόλησαν τους ψαράδες μας». Η ρητορική του τούρκου υπουργού διανθίστηκε με τη γνωστή ρητορική του «ειρηνοποιού», αφού υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί να κάνει διάλογο με την Ελλάδα. Και έκλεισε τις δηλώσεις του με …. «σχολή Ερντογάν» αναφέροντας ότι δεν βλέπει διάθεση για διάλογο από την Ελλάδα «Το κάνατε και στο παρελθόν, οι συνέπειες είναι γνωστές», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, «προειδοποιώντας» την Αθήνα, ότι η Άγκυρα εννοεί τις απειλές της και δεν αποτελούν «λόγια του αέρα»

Ο Οκτάι εξέφρασε την οργή του για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με αφορμή την επίσκεψή του σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Απείλησε μάλιστα πως ό,τι λέει η Τουρκία θα το κάνει και πως δεν λέει λόγια του αέρα.

Η «οργή» του Οκτάι αφορά φωτογραφία που δημοσίευσε πρόσφατα ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη σελίδα του στο Facebook, από την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε στρατιωτικές μονάδες στη Ρόδο, Ψέριμο, Καλόλημνο και Ψαρά στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και κάνει ό,τι πρέπει. Η Τουρκία δεν λέει λόγια του αέρα, όταν λέει ''θα έρθουμε ξαφνικά'', αν το πει θα το κάνει. Ειδικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μιλάει στον βρόντο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου με αφορμή τη στήριξη που δέχθηκε για την δικαστική δίωξή του από τον δήμαρχο Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη.

«Βλέπουμε ποιος έρχεται και συγχαίρει ποιον, σωστά; Πρόσφατα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δέχθηκε συγχαρητήρια από το δήμαρχο της Αθήνας: ''Είμαστε δίπλα σου, αδελφέ"», είπε ο Οκτάι.

«Είναι ξεκάθαρη η ''αδελφοσύνη'' μεταξύ τους. Πείτε στον αδελφό σας που είναι μαζί σας να πει στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να μην βγάζει φωτογραφίες με την Αλικαρνασσό από πίσω του», τόνισε ο Οκτάι.

Οι εμπρηστικές αυτές δηλώσεις έγιναν με φόντο τουλάχιστον 65 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, ενώ σημειώθηκε και μια υπερπτήση, κάνοντας σαφές ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μένει μόνο στα λόγια. Οι 40 από τις παραβιάσεις έγιναν από ένα μη επανδρωμένο (UAV), ενώ οι υπόλοιπες 25 έγιναν από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ATR-72 αντίστοιχα.

Παράλληλα, καταγράφηκαν και 10 παραβάσεις, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες,

Η απάντηση στα παραληρήματα των τούρκων αξιωματούχων ήρθε με τον πιο επίσημο τρόπο από το στόμα του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού από την ακριτική Γαύδο έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι «δύναμη ειρήνης και ταυτόχρονα αυτοπεποίθησης».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι με το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύσουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά, κάτι που η Αθήνα έχει ήδη κάνει με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οριοθετώντας ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες»

Απάντηση όμως έλαβε η τουρική πλευρά και από τον Μπομπ Μενέντεζ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο twitter κάνει σαφές ότι «οι συνεχείς απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι μια εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας χώρας του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν»/

Παρά τη σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την ελληνική πλευρά κανείς δεν είναι αισιόδοξος ότι αυτή θα υποχωρήσει, ειδικά όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές. Είναι φανερό ότι όσο τα προβλήματα, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, διογκώνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο ο Ερντογάν θα χρησιμοποιεί επίμονα το χαρτί του «εξωτερικού εχθρού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ