ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: «Κάποιοι θέλουν τη δικαιοσύνη αλα καρτ»

Οικονόμου: «Κάποιοι θέλουν τη δικαιοσύνη αλα καρτ»
Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «θεατρινισμούς» και «μεγαλοστομίες» που οδηγούν σε επικίνδυνα -όπως τα χαρακτήρισε- μονοπάτια INTIME

Για συντονισμένο σχέδιο φθοράς εκ μέρους της αντιπολίτευσης, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σηκώνοντας τους τόνους απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει προσωπικά. 

«Τη δικαιοσύνη κάποιοι τη θέλουν αλά καρτ, την επαινούν και τη στηρίζουν, όταν οι αποφάσεις και ενέργειές της εξυπηρετούν τις προσωπικές και κομματικές τους επιδιώξεις. Την κατηγορούν και τη μάχονται σε αντίθετη κατεύθυνση» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αυτή η συμπεριφορά απάδει από τη θεσμικότητα. Η δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύεται και να στηρίζεται απροϋπόθετα, προκειμένου να κάνει τη δουλειά της», τόνισε, προσθέτοντας ότι «με ψέματα, με υποκριτικές κραυγές, με αλαλαγμούς, με σκανδαλολογία και τοξικότητα δεν υποστηρίζονται τα συμφέροντα της πατρίδας και της κοινωνίας, παρά μόνο κομματικά συμφέροντα -παρέες και μειοψηφίες- που βάζουν το ατομικό πάνω από το συλλογικό και το πατριωτικό».

«Η κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις και τον ρόλο ούτε της δικαιοσύνης ούτε των ανεξάρτητων αρχών, δεν πολιτικοποιεί -πολύ περισσότερο- δεν κομματικοποιεί τον ρόλο τους», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος υπογράμμισε ότι:

«Άλλοι είναι εκείνοι που πολιτικοποίουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης… Οι ίδιοι που πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει τις ανεξάρτητες αρχές “μπούρδες” και ισχυρίζονταν δημοσίως ότι πρέπει να επιστρέψουν σε πολιτικό έλεγχο».

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «θεατρινισμούς» και «μεγαλοστομίες» που οδηγούν σε επικίνδυνα -όπως τα χαρακτήρισε- μονοπάτια, ενώ κληθείς να σχολιάσει το κείμενο 16 συνταγματολόγων σχετικά με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με την επιστημονική κοινότητα». «Παρακολουθούμε τον διάλογο που γίνεται», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι:

«Εμείς πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να κάνουν απροϋπόθετα τη δουλειά τους, όπως ορίζει το σύνταγμα και οι νόμοι. Και να μην τοποθετούμαστε -αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα- απέναντι στη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές ανάλογα με το εάν οι αποφάσεις και οι κινήσεις τους είναι σύμφωνες με τις απόψεις και τις επιδιώξεις μας».

«Θα ήταν καλό οι επικεφαλής των θεσμικών φορέων να επιδιώξουν έναν δίαυλο θεσμικής επικοινωνίας μεταξύ τους. Αυτό θα ήταν προς όφελος νομίζω συνολικά της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής. Είναι πιθανόν πολλές φορές να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, παρανοήσεις, παρεξηγήσεις και ερωτηματικά σε ζητήματα που άπτονται αποφάσεων και αρμοδιοτήτων των βασικών θεσμών. Αντί για θορύβους, θα μπορούσε να επιδιωχθεί ένας δίαυλος θεσμικής επικοινωνίας που, πολλές φορές, θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σε ερωτηματικά και να λύσει πολλά προβλήματα», πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ